Sapanca Gölü’nde su çekildi: Tarihi yapı ortaya çıktı Sapanca Gölü’nde su çekildi: Tarihi yapı ortaya çıktı

Nüfusun artmasıyla yükselen evde atık miktarı, koronavirüs salgınıyla evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla daha da arttı. Cumhuriyet Gazetesi'nde Şehriban Kıraç’ın haberine göre, evde tükettiğimiz gıdalar ve eskisinden çok daha fazla kullandığımız hijyen ürünleri bu artışın en büyük nedeni diyebiliriz. Dünya Çevre Günü Raporu’na göre Türkiye’de evsel atıklar, toplam atıkların yüzde 42.8’ini oluşturuyor. Türkiye’de yıllık evsel gıda israfı 7.7 milyon tonu buluyor ve yılda kişi başına 93 kg gıda çöpe atılıyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı 2021 Gıda İsrafı Endeksi’ne göre, 2019’da dünyada toplam 931 milyon ton gıda israfı oldu. Bunun yüzde 61’i evsel israf, yüzde 26’sı gıda hizmetleri ve yüzde 13’ü de perakende sektöründe meydana geldi. Bu veriler, toplam küresel gıda üretiminin yüzde 17’sinin israf edildiğini gösteriyor. Evlerde israf yüksek gelirli ülkelerde kişi başına yılda 79 kg, orta gelirli ülkelerin alt dilimlerinde 91 kg.’yi buluyor.
Türkiye’de evlerde kişi başına yıllık gıda israfı 93 kg, toplam evsel israf ise yılda 7 milyon 762 bin tona ulaşıyor. Öncelikle çok fazla çöp üretme alışkanlığımızı bir kenara bırakmamız gerek. Bu durumun önüne geçilmezse de ne yazık ki büyük bir çevre kirliliği sorunu bizi bekliyor. Sürekli aldığınız ürünlerin sıfır atık yaşam tarzına uygun alternatifleri varsa artık bu ürünlere geçmenin zamanı geldi.
 

Editör: Haber Merkezi - SK