Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, ve Odeabank arasında, ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketi devreye alındı. Bu "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" çerçevesinde, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek.
Bu kapsamda, birlik üyesi firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat gelirlerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda, kredi vadeleri belirli süreler boyunca uzatılabilecek. Firmalar, tercihlerine bağlı olarak rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini seçebilecekler. Rotatif kredi seçeneğiyle başlayan kredi vadeleri, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat gelirlerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda en fazla 36 aya kadar uzayabilecek.
Bu sayede, tek seferlik kredi yerine sürekli bir finansman akışı sağlanarak ihracatçılara kesintisiz kaynak desteği sunulması amaçlanıyor. Taksitli kredi seçeneği ise azami 24 ay vadeli olarak uygulanacak. Tüm kredi türlerinde, yasal gereklilikler nedeniyle ihracat taahhütlerinin kapanma süresi 24 ay olarak belirlenecek.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, TİM ile 11 banka arasında gerçekleştirilen protokolün, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapma amacıyla hayata geçirildiğini vurguladı. Çakar, ekonominin ve ticaretin hızla değiştiğini belirterek, ülkenin üretimde sürdürülebilirliğini sağlamak ve katma değerli ihracatı artırmak için bu finansman desteğini ihracatçılara sağlayacaklarını ifade etti.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise 11 bankayla bir araya gelerek finansmana erişim sorununa çözüm getirdiklerini söyledi. Gültepe, Türkiye'nin ihracat hedeflerini ve finansman ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu tür iş birliklerinin ülkenin refahını artırmak ve ekonomiyi büyütmek için önemli olduğunu belirtti.