Bu sistem, çalışanlara emeklilik dönemlerinde ek bir gelir sağlama ve işverenlerin yükünü artırmadan daha sürdürülebilir bir emeklilik imkanı sunma amacını taşıyor. Aynı zamanda, herkesin kıdem tazminatına devlet garantisi getirilmesi planlanıyor. İşte bu konuyla ilgili daha fazla detay:
Türkiye'deki emeklilik sistemi, çalışanlara daha iyi emeklilik fırsatları sunabilmek ve sistemi daha sürdürülebilir hale getirmek amacıyla önemli değişikliklere sahne oluyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) olarak adlandırılan bu yeni sistem, işçi ve işveren katkılarıyla emeklilik dönemi için özel bir çözüm sunuyor. TES, emeklilik yaşını 56'ya kadar indirerek, çalışanlara daha erken emekli olma fırsatı sunuyor ve daha uzun bir emeklilik dönemi sağlıyor. İşte bu yeni sistemin detayları:
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, TES hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte bu açıklamaların özeti:
"Özellikle Orta Vadeli Program açıklandıktan sonra, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) tekrar gündeme geldi. 2024 yılında TES'e geçiş planları yapılmış durumda ve bu sistem için çalışmalar başladı.
Dünya genelinde birçok farklı şekilde benzer sistemler uygulanıyor.
TES devreye girdiğinde, milyonlarca çalışan için emekli olduklarında ek bir maaş fırsatı sunacak.
Bilindiği gibi, emekli olduktan sonra aldığımız maaşlar, çalıştığımız iş yerlerindeki ücretlerden genellikle daha düşük olur. TES sistemi, emeklilik yaşına geldiğimizde hayat standartlarının düşmemesini ve gelir seviyelerinin korunmasını sağlayarak bu durumu düzeltecek.
TES, ikinci bir maaş sistemi olarak faaliyet gösterecek. Bu sayede hem tasarruf yapılacak hem de biriken fonlar kazanca dönüşecek.
Eğer TES, kıdem tazminatı fonuyla birleştirilirse, kıdem tazminatı sorununun çözülmesine katkı sağlayacak.
Herkesin kıdem tazminatı için devlet garantisi getirilecek.
TES devreye girdiğinde, sistemde hem devlet hem de işveren katkısı olacak.
Şu anda TES için gereken şartlar 10 yıl çalışma ve 56 yaş olarak belirlenmiş durumda. Bu sistemle emekli olanlar, ikinci bir emekli maaşı almış olacaklar."
Toplu ödeme ile emeklilik fırsatı:
- Eksik prim ödemelerim var. Bu eksik primleri toplu olarak ödeyerek emekli olabilir miyim?
Sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. Maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre:
a) Kanunlar gereği verilen ücretsiz doğum veya analık izni süreleri ile 4 üncü maddeye göre belirtilen şartları taşıyan sigortalı kadının doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanabileceği süreler,
b) Er veya erbaş olarak silahlı kuvvetlerde veya yedek subay okullarında geçen süreler,
c) 4 üncü maddeye göre (c) bendi kapsamında olanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,
d) Sigortalı olmadan doktora veya tıpta uzmanlık eğitimi için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık eğitimi süreleri,
e) Sigortalı olmadan avukatlık stajı yapanların staj süreleri,
f) Sigortalıyken herhangi bir suç nedeniyle tutuklanan veya gözaltına alınan ve daha sonra bu suçtan beraat edenlerin tutuklu veya gözaltındayken geçirdikleri süreler,
g) Grev ve lokavt süreleri,
h) Hekimlerin fahri asistanlık süreleri,
ı) Seçim yasaları gereği görevlerinden istifa edenlerin, istifadan sonra seçimin yapıldığı tarihi takip eden ayın başına kadar geçirdikleri süreler,
i) 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik prim süreleri,
j) Sigortalı olmadan, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulundukları mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmi öğrenci olarak geçirdikleri öğrenim sürelerinin 18 yaşını tamamladıktan sonraki döneme ait olan kısmı, sigortalının kendileri veya hak sahipleri tarafından yazılı talep edildiği takdirde borçlanma hakları bulunmaktadır.