Sabah uyanıldığı zaman ağızda hissedilen acı tat bunun bir göstergesidir. Bu nedenle uykudan önce mutlaka düzenli olarak ağız bakımı yapılmalı ve ağızdaki bakterilerin azaltılması için de bol su içilmelidir
Bu şekilde ağızdaki kötü koku da azaltılabilir. Ağız kokusu birçok farklı sebepten dolayı oluşabildiği için ağız kokusuna kesin olarak çözüm bulabilmek amacıyla mutlaka sebebinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bademcik iltihabı, sigara kullanımı, stres, böbrek ya da karaciğer hastalıkları gibi farklı sebeplerden dolayı ağız kokusu oluşabilmektedir. Bu nedenle öncelikle ağız kokusunun nedeni bulunmalı ve tedavi seçenekleri ona göre belirlenmelidir.
Ağız Kokusu
Ağız kokusunun genel sebepleri arasında ağızdaki bakteri plakları ve diş eti hastalıkları gelmektedir. Bu nedenle düzenli olarak ağız bakımının gerçekleştirilmesi olacaktır. Öncelikle dişler her gün günde 2 kez fırçalanmalıdır. Çoğunlukla diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde bulunan yiyeceklerde kötü bir ağız kokusuna neden olmaktadırlar.
Bu nedenle yatmadan önce diş ipiyle diş aralarının da yiyecek artıklarından arındırılması gerekmektedir. Son olarak ise piyasada kolayca bulunabilecek ağız gargaraları ile ulaşılması zor olan yerlerinde bakımı yapılarak ağız bakımı tamamlanabilir. Dişinizi fırçalarken mutlaka dilinizi de fırçalamayı unutmamalısınız. Dil ağız içerisinde bakterilerin en çok barındığı yerdir. Bu nedenle ağız kokusundan kurtulmak için dilinizi de fırçalamalısınız.
Ağız kokusundan kurtulmak için sakız çiğnemeyi tercih edebilirsiniz. Ağız içerisinde tükürük salgısı oluşturarak, ağız kokusu ile mücadele edilebilir. Tükürüğün içerisinde, ağız içerisinde bulunan yemek maddelerini parçalayarak mideye gönderen bir enzim bulunmaktadır. Tükürük aynı zamanda bakterileri de öldüren bir yapıya sahiptir. Özellikle geceleri tükürük salgısı olmadığı için sabahları ağız kokusu oluşmaktadır. Ağız kokusu için şekersiz sakız çiğneyerek, tükürük salgısının aktif hale gelmesini ve ağız kokusunun ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
Ağız Kokusuna Çözüm
Genellikle naneli sakızlar ve şekerler tercih edilse de bu konuda pek başarılı olmamaktadırlar. Ağız kokusuna çözüm için, içeriğinde xylitol bulunan sakızları tercih edebilirsiniz. Ağız kokusu ile mücadele etmek için tarçın kullanmayı tercih edebilir ve bol bol su tüketebilirsiniz. Tarçın, bakterilere karşı mücadele için önemli bir bitkidir. İçeceklerinize bir miktar tarçın katarak, ağız kokusundan kurtulabilirsiniz. Bol bol su içerek de ağız içerisindeki bakterilerin azalmasını sağlayabilirsiniz.
Ağız kokusu tedavisi için basit şeker tüketimin de azaltmak son derece önemlidir. Basit şekerler, ağız içerisinde bakteri oluşumu için uygun bir ortam oluşturur. Aynı şekilde besinleri iyice çiğnemek de ağız kokusunun oluşmaması için önemli bir detaydır. Besinler çiğnenirken, tükürük salgısı oluşmakta ve böylece ağız içerisinde yiyecek artıkları kalmamaktadır.
Ağız kokusu söz konusu olduğunda hem ağız kuruluğuna sebep olan hem de diş eti hastalıklarına davetiye çıkartan sigara oldukça önemli bir etkendir. Sigara kullanımı ciddi anlamda bir ağız kokusuna neden olmaktadır. Sigara ile birlikte çay ve kahve kullanımı da ağız kokusunu tetikler. Bu nedenle ağız kokusu için en etkili çözüm sigara kullanmamak, çay ve kahveyi de olabildiğince azaltmak olacaktır.