Seçim sonrasında döviz kuru artışları ve vergi artışları akaryakıt fiyatlarına önemli ölçüde yansıdı. Vatandaşların ekonomik zorluk yaşadığı bu dönemde LPG'li araçlar cazip bir çözüm olarak öne çıkmış durumda.

Benzinli araçlarla karşılaştırıldığında, 100 kilometrede 380 TL yakıt tüketen bir araca kıyasla LPG'li araçların aynı mesafede 200 TL'lik yakıtla yol alması ve yüzde 50'ye yakın tasarruf sağlaması, insanların ilgisini çekiyor.

Muğla'da galeri işiyle uğraşan Bahattin Kara, LPG'li araçlara olan talebin arttığını belirterek, "Ülkemiz koşullarında insanlar LPG'li araçlara daha fazla ilgi gösteriyor. LPG fiyatları daha ekonomik, bu yüzden tercih ediliyor. Ancak yeni araçların çoğu LPG uyumlu değil, bu nedenle mecburen benzinli veya dizel araçlar tercih ediliyor. Çeşitli markalar hibrit araçlar üretmeye başladı, bu da tercih edilen seçeneklerden biri haline geliyor. Gün geçtikçe hibrit araçlar daha yaygın hale gelecektir. LPG montajı yapan usta sayısının arttığına dair bilgiler alıyoruz, bu da benzin ve mazot zamlarının bir sonucu" şeklinde konuştu.

Ortalama 100 kilometrelik bir yolculukta, LPG'nin benzinli araçlara göre daha az yakıt kullandığını ifade eden Kara, "Bir benzinli araç 100 kilometrede ortalama 10 litre yakıt tüketirse, yaklaşık 38 TL'ye denk gelir. Bu da 380 TL yapar. LPG'ye dönüştürülmüş aynı araç ise 12 litre yakar. Yani her zaman LPG yüzde 20 daha fazla yakıt tüketir, litre bazında hesapladığımızda.

LPG'nin litre fiyatı daha düşük olduğu için 16 TL'ye karşılık gelir. Bu da 100 kilometrede 200 TL yapar. Yani 380 TL'ye mal olan bir yolculuğu, LPG ile 200 TL'ye yapmış olursunuz. Günümüzde dizel araçlar ile benzinli araçlar arasındaki fiyat farkı neredeyse kalmadı. Bu nedenle LPG, benzinli araçlar için bir alternatif çözüm olarak öne çıkıyor. Ancak dizel araçlar LPG'ye dönüştürülemiyor, bu nedenle dizel araç talebi azaldı. İnsanlar, yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle LPG'li araçları tercih ediyorlar. Bu da vatandaşların bütçe sorunları nedeniyle yaşadığı bir durum" şeklinde açıklamada bulundu.

Halka Arz sayısı 120'ye çıktı... Halka Arz sayısı 120'ye çıktı...

Sıfır araç fiyatlarındaki yükseliş ve bekleme süreleri nedeniyle ikinci el araçlara olan talebin arttığını söyleyen Kara, "Bayilerde sıfır araç bulunmaması nedeniyle vatandaşlar ikinci el araçlara yöneliyor. Fiyatlar artsa da ikinci el araç talebi giderek artıyor. Ancak Türkiye şartlarında sıfır araç almak zor olduğu için insanlar ikinci el araçlara yöneliyorlar. Müşterilerimizin çoğu bu şekilde düşünüyor ve bütçelerine uygun hareket ediyorlar. 1 milyon TL'nin altında C segmenti araç bulunmuyor. Bu yüzden ikinci el araçlara talep artıyor. Sıfır araç fiyatları 2 buçuk yıl önce 167 bin TL idi, şimdi ise 1 milyon 200 bin TL civarında. Bu araçlar döviz kurlarına göre en az 5 kat prim yaptı" dedi.