İleri yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer, beyindeki hücrelerin yavaş yavaş ölmesi ile unutkanlık gibi problemlerin yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Alzheimer beyinin giderek küçülmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Peki, Alzheimer nedir ve hangi belirtiler ile ortaya çıkar? Alzheimer'ın tedavisi mümkün mü?

Beyindeki hücreler, vitamin eksikliği gibi durumlardan kaynaklanan beslenme yetersizliği nedeniyle zarar görür. Bu durum, günlük yaşam aktiviteleri sırasında beynin kavrama, hatırlama ve depolama fonksiyonlarında ciddi hasarlara yol açmaktadır. Alzheimer gibi hastalıklar da bu nedenle ortaya çıkmaktadır. Alzheimer’ın bir üst seviyesi olan demans, hatırlama yeteneğinin tamamen kaybolduğu ve beynin işlevselliğinin azaldığı bir hastalık durumudur. İlk belirtiler genellikle ileri yaşlarda geçmişe ait olayları unutma ile ortaya çıkar. Daha sonra konuşma, işitme ve motor becerilerinde gerileme görülür. Sinir hücrelerinin dokusunun bozulması, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler.

Alzheimer belirtileri nelerdir?

·         Günlük yaşantısında kullandığı nesnelerin ismini unutmak

·         Ruhsal ve sinirsel bozukluklar

·         Sorulan soruları sürekli tekrar etme durumu

·         Kişinin kendi kendine konuşması

·         Karar verme konusunda zorlanma

·         Sürekli heyecanla ve sinirli olma durumu

·         Düzensiz oluşmuş uyku

·         Motor hareketlerinin yavaşlaması

·         Kişisel ihtiyaçları unutma

·         Dengesiz yemek yemeye bağlı artan kilo ya da kilo kaybı

Alzheimer2

Alzheimer den korunmanın yolları var mıdır?

Erken dönemde teşhis edilme durumunda, hastalık ilerlemeden kontrol altına alınabilir. Bu kontrol için doktorun önerdiği ilaçlar ve psikolojik destekler kişinin hayatını kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra hem profesyonel destek hem de çevresindeki kişilerin yaşlıya ya da hastaya sürekli iyi olduğunu hissettirmesi bu rahatsızlığı geçiren kişilere iyi gelecektir. Ayrıca Alzheimer riskini azaltmak için;

·         Yeşil bitki ve sebze tüketmek

·         Yazı veya resim yapmak

·        Spor aktiviteleri ile uğraşmak

·         Emekli olduktan sonra sadece evde durdurmamak bunun yerine aktivitesi bol şeylerle uğraşmak veya gitmek

·         Düzenli kontroller yapmak

·         Kötü alışkanlıkları bırakma örneğin sigara, içki gibi durumlarla Alzheimer engellenebilir. 

Peki Alzheimer’e iyi gelen besinler nelerdir?

Omega-3 yağ asitleri: Sinir sistemindeki hasarları onarmada büyük rolü oynayan OMEGA-3 yağ asitleri, alzheimeri de önlemek için önerilen besin maddelerinden bir tanesidir

Toplum sağlığını tehdit eden hastalığa karşı Erzincan bilgilendiriliyor... Toplum sağlığını tehdit eden hastalığa karşı Erzincan bilgilendiriliyor...

Sebze ve meyveler: İçeriğinde C ve E vitaminlerinin bulunduran sebze ve meyveler, vücutta dolaşan serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olur.

sebze meyve (1)Köri sosu: Köri sosunun içerdiği zerdeçal ve kürkimin antikosidan potansiyelinden zengin maddelerdir. Doktorlar, alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olan bu sosun yemeklerde kullanılmasını tavsiye etmektedir.

Folik asit:  B6 ve B12 bakımından güçlü olan koyu renkli yeşillikler zayıflamakta olan beyin hücrelerini güçlendirmeye yardımcı olur.

Yemişler: Ceviz, badem, fındık gibi yemişler, beyin sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asitleri, E vitamini ve antioksidanlar bakımından zengindir.

Editör: Haber Merkezi - SN