Cerrahi işlem vücutta protein ve enerji gereksinimlerini artırır, bu da hipermetabolik bir tepkiye neden olur. Ameliyat sonrası yetersiz beslenme, hastanın beslenme durumuna ve metabolizma hızına bağlıdır. Düzgün beslenmeme kişinin bağışıklık fonksiyonunu bozabilir, yara iyileşmesini tehlikeye atabilir ve komplikasyon riskini artırabilir.

Uygun beslenme, komplikasyon riskini azaltır ve hızlı iyileşmeye yardımcı olur. Cerrahi işlem, vücutta enflamasyonu artırır ve bu nedenle uygun metabolik yanıtı gerektirir. Ancak, doğru beslenme olmazsa enflamasyon ve iyileşme süresi uzayabilir. Bu nedenle, hastanın metabolik travmayı taşıma kapasitesini göz önünde bulundurarak, ameliyat öncesi ve sonrası uygun beslenme desteği sağlanmalıdır.

Ameliyattan sonra iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan birkaç besin vardır. Bunlar;

Kışa özel vitamin deposu! Kışa özel vitamin deposu!

·         Somon, ton balığı, alabalık, sardalya gibi yağlı balıklar

·         Ceviz, badem, sızma zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı

·         Keten tohumu yağı

·         Soğan, sarımsak ve yeşil yapraklı sebzeler

·         Koyu meyveler

·         Yeşil çay

·         Zerdeçal (aşırıya kaçmadan)

YiyecekVitaminler ve mineraller ise;

Birçok vitamin ve mineral, iltihabı azaltmanın yanı sıra ameliyat sonrası yara iyileşmesini hızlandırmaya da yardımcı olabilir.

·         A Vitamini

A vitamini bağışıklık tepkisini uyararak, dış ve iç cildin oluşmasına yardımcı olur. İyi A Vitamini içeren besinler ise havuç, yapraklı yeşillikler, kırmızı dolmalık biber, tatlı patates ve kavun gibi besinlerdir.

·         C vitamini

C vitamini yaraların hızlı iyileşmesi için gereklidir. Bu vitamin, kemiklerde kolajen oluşturur. İyi  C vitamini kaynakları ise kivi, portakal, domates, çilek, brokoli, dolmalık biber ve patates gibi besinlerdir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri!·         D Vitamini

D vitamini kemiklerin oluşumu açısından temel bir besin kaynağıdır. D vitamini içeren iyi besinler ise yumurta sarısı, somon, ton balığıdır Ayrıca cildin doğrudan güneş ışığına maruz kalması (10 dakika, haftada iki kez) vücudun D vitamini almasına yardımcı olur.

·         Kalsiyum

Kalsiyum yumuşak doku iyileşmesi için gerekli bir mineraldir. Kalsiyum açısından en iyi kaynaklar ise koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.

·         Çinko

Çinko, kolajen üreterek yeniden şekillenmesinde rol oynar. Ayrıca ameliyattan sonra hastalarda yara iyileşmesini hızlandırarak vücuda iyi gelir.

besinler

·         Protein

Dokuyu onarmak, kas yıkımını yavaşlatmak ve inflamatuar fazı azaltmak için proteinin önemi unutulmamalıdır.

Editör: Haber Merkezi - SN