Anagold Madencilik, geçtiğimiz şubat ayında dokuz çalışanın hayatını kaybettiği toprak kaymasının ardından sahayı ilk kez yerel basın mensuplarına açtı. Maden sahasında devam eden çalışmalar, yeni uygulamalar ve alınan önlemler basın mensuplarına yerinde anlatıldı.

A N A G O L D M A D E N C İ L İ K

Anagold Madencilik Çöpler Maden Sahası Genel Müdürü Oğuz Atıl Karamercan aradan geçen süre zarfında yapılan çalışmaları şöyle özetledi:

“İliç’te yaşanan olaydan sonra tek önceliğimiz, çalışanlarımızın cenazelerine ulaşmak oldu. 2 bin kişilik ekiple, aralıksız olarak arama faaliyetlerine odaklandık. Bu süreçte çalışanlarımızın aileleri ile dayanışma içinde olduk. Yaşanan üzücü olaydan hepimizin aldığı dersler var. Her zaman tartışmasız ilk önceliğimiz çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak. Tüm süreçleri yeniden gözden geçirdik. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili her adımı yeniden ele aldık. Olası yeni riskleri değerlendirmelerimize dahil edip önlemleri artırdık, iyileştirmeleri güçlendirdik. Standartlara ve kriterlere uygun madencilik faaliyetlerinin hayati öneminin farkındayız. Maden çevresel, işletme ve üretim bakımından çalışmaya hazır durumda.”

ÜRETİM YÖNTEMİ DEĞİŞTİ

Madende, toprak kayması sonrası üretim yöntemi değişti. Daha önce yüzde 89 oranında sülfit tesisi ve yüzde 11 oranında yığın liç olmak üzere iki üretim yöntemi kullanılan madende, artık üretimde tamamen sülfit tesisine geçildiği belirtildi.

Şehit polisin katil zanlısı Erzincan'daki cezaevine nakledildi Şehit polisin katil zanlısı Erzincan'daki cezaevine nakledildi

İlgili bakanlıkların ve kamu kuruluşlarının denetiminde, bugüne kadar günlük ve haftalık olarak yüzey, yeraltı suyu, toprak ve hava numuneleri alındığını aktaran Karamercan, “Bakanlığa ait mobil hava kalitesi izleme istasyonunda ve civar köylerde bulunan Anagold’a ait altı adet çevre izleme istasyonunda hava kalitesi günlük takip ediliyor. İçme suyu dahil halen devam eden analizlerde bugüne kadar herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşılmadı” diye konuştu.

Ayrıca, maden sahasında basın açıklaması yapan yetkililer, madenin yeniden açılıp açılmayacağı konusuna da değinerek, “Biz çalışmalarımızı yaptık; izinlerimizi aldığımız takdirde, Anagold olarak açılmaya hazır pozisyondayız” ifadelerini kullandılar. Yetkililer, sistemde yapılacak değişiklikle birlikte, “Madenimizde liç operasyonu olmayacak; ürettiğimiz bütün cevheri sülfit tesisinden geçirerek işleyeceğiz” ifadelerine yer verdiler.

Editör: Seher Özbilir