Ayaklarda görülen sağlık sorunları genellikle alışkanlıklarla bağlı olsa da fazla kilo ve diyabet gibi sağlık problemleri de ayak sağlığı için olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sağlık sorunlarından biri de ayak çıbanıdır. Bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen ayak çıbanı, beyaz uçlu sert bir kitle ile tanınır. Çıbanlar vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir fakat ayak çıbanı genellikle gün içinde daha yoğun ağrı hissiyatına neden olabilir.

Hareket etmek, koşmak, yürümek ve günlük yaşamın temposuna ayak uydurabilmek için sağlıklı ayaklara sahip olmak gerekir. Ancak bazen farkında olmadan yapılan hatalı alışkanlıklar, hem beden sağlığını hem de ayak sağlığını olumsuz etkileyebilir, hatta ayak çıbanı gibi basit bir enfeksiyon bile ciddi ve riskli bir sağlık sorununa dönüşebilir. Ayak çıbanı, bezelye veya nohut büyüklüğünde sert oluşumlar olarak ortaya çıkar ve zamanla ağrılarında artış gösteren bir rahatsızlıktır. Patlatılmaları durumunda enfeksiyonlar yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, neden çıkar?

Ayak çıbanı neden çıkar?

Ayak çıbanı, sağlıklı olan her kişi de görülmekle birlikte hijyenik koşulların yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkan bir durumdur. Ayaklar, havasız kalıp terlediğinde, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Bununla birlikte, ayak çıbanı bazen çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilebilir ve ayaklarda veya vücudun diğer bölgelerinde sık sık ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar arasında şunlar bulunmaktadır:

·         Diyabet (şeker hastalığı)

·         Kronik cilt hastalıkları

·         Obezite

·         Yağlı ve aşırı terleyen cilt

·         Karaciğer ve böbrek hastalıkları

Belirtileri nelerdir?

Cilt yüzeylerinde aniden çıkan çıbanların en yaygın belirtileri şunlardır;

•        Kızarıklık ve ağrı

Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı

•        Kaşıntı ve şişlik

•        Çıkan bölgede ısı artışı

•        Beyaz uç vermesi

•        Dokunulduğunda ele gelen sertlik

Peki, nasıl tedavi edilir?

Ayağınızda veya başka bir yerinizde bir çıban çıkacağını fark ederseniz çıbanın üzerine sıcak olan bir pamuk koyun. Ayaklarınızın ve vücudunuzun temizliğine dikkat edip çıban oluşumunu büyümeden engellemeye yardımcı olabilirsiniz. Bu tedavinin yanı sıra bitkisel yöntemlerden faydalanmak isterseniz çıban çıkan bölgeye kekik yağı sürüp ayva sarın bu iltihabın rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Editör: Haber Merkezi - SN