Tüketilen bu zararlı gıdalar birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Küçük zararsız atıştırmalık olarak görünse de birçoğu vücutta kalıcı hasarlara neden olmaktadır. Başta fast food yiyecekler olmak üzere pek çok işlenmiş ve katkı içeren besinler yaşam standartlarını oldukça düşürdüğü bildirildi. Sağlıklı bir çevrede sağlıklı bir yaşam için ABD'de çalışmalar yürüten Environmental Working Group, sofralardan uzak tutulması gereken besinleri açıkladı. Sağlıklı bir yaşam için 5 besinin tercih edilmemesine dikkat çeken uzmanlar, koruyucu, tatlandırıcı içeren gıdaların tüketilmemesi gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.
1- BEYAZ EKMEK:
Nişasta açısından zengin bir gıdadır. Beyaz ekmek tüketmek reflü, şişkinlik ve kabızlık gibi mide sorunlarına neden olur. Beyaz ekmek kan şekerini hızla yükselttiği için hem kilo almanıza hem de kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan yaşam kaybı riskini artırır.
2- İŞLENMİŞ ET:
2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, özellikle gelişmiş ülkelerde ölüm nedenlerinin yüzde 26’sı işlenmiş et ürünlerini aşırı derecede tüketmekten kaynaklanıyor. Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinde bulunan koruyucu maddeler ve aşırı tuz insan sağlığını tehdit eden faktörlerin başında geliyor.
3- KIZARTILMIŞ VE HAZIR YİYECEKLER:
Kızarmış tavuk, patates kızartması, hamburger... fast food birçokları için suçlu bir zevktir, ancak tehlikeleri çok gerçektir. Çok sık tüketim obezite, kalp hastalığı ve diğer çeşitli kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. Neden ev yemeklerini denemiyorsunuz? Daha sağlıklıdırlar ve yemeğinize neyin girdiğini kontrol etmenizi sağlarlar.
4- MARGARİN:
Margarin, katkı maddeleri ve doymuş yağlarla doludur. Margarinin doymuş yağ oranı yüksek olduğunda bu da kötü kolesterolü yükseltir ve kalp hastalığını daha muhtemel hale getirir. Kolesterol oranını yükseltmesi de bir başka olumsuz etkisidir. Yeni doğum yapmış annelerin sütünü azaltabilir. Bu nedenler göz önüne alınarak margarin tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekir.
5- HAZIR ÇORBA VE BULYON:
Sık tüketildiği takdirde metabolizma ve bağırsak florasında bozukluğa neden olabilir. Yine sık tüketilirse kilo artışına sebebiyet verir.
Hazır çorbalar ise yağ birikimi ile birlikte obezite, karaciğer hasarı, diyabet, insülin artışı gibi sağlık sorunlarına neden olur.