Günümüzde birçok hastalığa şifa olabilecek birçok bitki doğada kendiliğinden yetişiyor. Bunlardan biri de karamuk bitkisi. Mayhoş ve ekşimsi tadıyla tanınan karamuk, sağlığa birçok olumlu etkide bulunabilir. Vücutta antikor üretimini teşvik eden bu bitki, birçok rahatsızlığa deva olma potansiyeline sahiptir.

Kış lastiği ne zaman takılmalı? Hangi araçlarda zorunlu? Kış lastiği ne zaman takılmalı? Hangi araçlarda zorunlu?

Karamuk bitkisi, genellikle meyvesi ve kökü kullanılır, ancak dikenleri ve yaprakları da sağlık açısından önemli olduğuna inanılır.

Karamuk, kandaki alyuvarlara olumlu etkisi olduğuna inanıldığı için lösemi hastaları tarafından sıklıkla tüketilir. Ayrıca idrar yolu iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır. Öte yandan:

Soğuk algınlığına iyi gelir.

İltihapları hafifletir.

Şeker hastalarına yardımcı olabilir.

Tansiyonu düşürebilir.

Kalp sağlığını korur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Enfeksiyonları ve bakterileri engelleyebilir.

KARAMUK BİTKİSİ NASIL TÜKETİLİR?

Karamuk bitkisi, eldiven giyilerek toplanması gereken dikenli bir bitkidir. Bir ağacın toplanması genellikle 7-8 saat sürebilir. Meyveler genellikle yaş veya kuru olarak satılır ve tüketilir. Vişne hoşafı veya üzüm hoşafı yapımında kullanılabilir. Ayrıca tatlılarda kullanılarak ekşimsi tadıyla özgün bir lezzet katar.

Rus vatandaşlar, karamuk meyvesini sıkça tüketirler ve onlar için pilav yaparken bizim kuş üzümünü kullanmamız gibi, Ruslar da karamuğu tercih ederler.

Karamuk bitkisi ve meyvesi, kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak tüketilebileceği gibi meyveleri taze veya kurutularak kullanılabilir. Tatlılar, şuruplar ve hoşaflar yapmak için de meyveleri kullanılabilir. Ayrıca yaprakları, çorba ve bulgur pilavlarına lezzet katmak için kullanılabilir.

Kaynak: haber merkezi