Türkiye'de artan enflasyon ve yükselen kira fiyatları, vatandaşlar ile ev sahipleri arasında sıkça anlaşmazlıklara neden oluyordu.

Bu durumu kontrol altına almak ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkları arabuluculuk yoluyla çözmek isteyen hükümet, bu konuda önemli bir adım attı.

Hükümetin aldığı kararla, artık vatandaşlar mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk sistemi ile anlaşmazlıklarını çözmek zorunda.

Kira konusunda sorun yaşayan ev sahipleri ve kiracılar mahkeme açmadan önce arabulucuya gidecek. Arabulucuda anlaşmak zorunlu tutulmayacak ancak ilk görüşmeye katılmak zorunlu olacak.

Örneğin kiracı ilk arabulucu toplantısına katılmazsa daha sonrasında haklı bulunsa dahi arabuluculuk masraflarını tek başına kuruşu kuruşuna ödemek zorunda kalacak.

İlk görüşmeye katılmayan taraf davayı kazanan tarafın avukatının masraflarını da karşı tarafa yükleyemeyecek. Ankara Barosu Avukatı Ali Erdem Gündoğan arabuluculuk sistemleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Gündoğan biriken davalar ve uzayan yargı süresine çözü olarak getirilen arabuluculuk sisteminde ilk görüşmenin önemli olduğunu ve mahkemeye gitmek istense bile iki tarafın da ilk görüşmeye gitmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Arabulucuya kiracı veya ev sahibi başvuru yapabiliyor. Yargılama harçlarını da ilk görüşmeye gitmeyen kişi ödüyor. Davayı kazanan kişi normal şartlarda kendi avukatının vekalet ücretini davayı kaybeden taraf ödüyor ancak ilk görüşmeye gitmeyen kişi vekalet ücretini de kendisi ödüyor.

Avukat tarafından yapılan açıklamalara göre arabuluculuk süreçleri en fazla 4 hafta içinde sonlanıyor. Eğer anlaşma sağlanırsa daha kısa sürede bitiyor. Anlaşma sağlanırsa iki taraf mahkemeye gitmeden arabuluculuk ücretini yarı yarıya ödüyor.

Halka Arz sayısı 120'ye çıktı... Halka Arz sayısı 120'ye çıktı...

Dava konusunda olayın yüzde 3 kısmını kiracı, yüzde 3 kısmını ev sahibi karşılıyor. Eğer mevcut kira 6 bin TL ise ve ev sahibi 20 bin TL'ye çıkarmak isterse kiracı ile arasında problem yaşanıyor.

Arabulucu olayda arada oluşan 14 bin TL farkın senelik tutarını hesaplıyor. Senelik tutar 168 bin TL oluyor ve anlaşma sağlanırsa yüzde 3 oranla iki taraf 5 bin 40 TL ödeme yapıyor. Eğer anlaşma sağlanmazsa davayı kaybeden kişi 10 bin 80 TL'yi kuruşu kuruşuna ödemek zorunda kalıyor.

Kaynak: Haber Merkezi