Alacakları maaşın gelecekte yüksek olmasını isteyenler için çalışma dönemlerinde yatırılan primleri düzenli bir şekilde kontrol etmeleri gerekiyor. Ödenen yüksek prim miktarı aylığı doğrudan artırıyor ve gelecekte daha yüksek bir emekli maaşı almanın anahtarı olarak öne çıkıyor. Eğer çalışılan yerde alınan maaşın altında bir prim yatırılıyorsa ileride alınacak maaş yatan prime göre belirleniyor ve bu nedenle de düşük olabiliyor.

memur enflasyon zammı-1

Çalışma döneminde 4 formülü dikkate alanlar daha yüksek maaş alma imkanına sahip oluyor. Emeklilik döneminde yüksek maaş almak için günümüzde yatırılan sigorta primi miktarı son derece önemli oluyor. Eğer çalışılan yerde alınan maaşın altında bir prim yatırılıyorsa ileride alınacak maaş da yatan prime göre belirleniyor ve dolayısıyla düşük oluyor. Ancak yüksek prim ödeme tutarı maaşın yüksek olması için hayati öneme sahip.

ÇALIŞMA DÖNEMİNDE YÜKSEK PRİM ÖDENMESİ MAAŞI ARTIRIYOR

Çalışma döneminde yüksek prim ödemesi aylığı doğrudan artırıyor. 2008 sonrası dönem için aylık bağlama oranı malullük, yaşlılık, ölüm sigortalarında toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 uygulanıyor.

Hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınırken, aylık bağlama oranı yüzde 90'ı geçemiyor.

Yapay zeka 2025 asgari ücret tahminini yaptı... Yapay zeka 2025 asgari ücret tahminini yaptı...

SSK PRİM GÜN SAYISI YÜKSEK OLURSA...

SSK Prim gün sayısının yüksek olması, uzun yıllar çalışmak geliri artırmak için tek başına yeterli olmaz. Brüt kazancın yüksek yatırılması önem taşıyor.

İki işte birden çalışıyorsanız eğer mutlaka ikinci iş için de prim yatırın. SGK'ya bildirilen matrah artınca emekli aylığı da yükseliyor.

emekli maaş 1-1

2000'DEN SONRA NASIL BİR SİSTEM UYGULANMAYA BAŞLADI?

Sigortalının 2000 ve daha sonraki yıllara ait prime esas yıllık kazancı güncelleme katsayısı ile aylık bağlanma oranının çarpımı sonucu bulunuyor.

1 Ekim 2008 sonrasında ortalama aylık kazançla aylık bağlama oranının çarpımı sonucu bulunmaya başladı.

31 ARALIK 1999 ÖNCESİ DÖNEMİN TAMAMINDA ÇALIŞMAYANLAR BORÇLANMAYA GİDEBİLİR Mİ?

Bu yıllarından tamamında çalışmayanlar askerlik, doğum, yurtdışı borçlanmaya gidebilir. Borçlanmanın yüksek tavandan yatırılması aylığı artırır.

Kaynak: Haber Merkezi