Erzincan’da Bugün Aramızdan Ayrılanlar (19 Eylül) Erzincan’da Bugün Aramızdan Ayrılanlar (19 Eylül)

Erzincan Çayırlı İlçesinin doğal ürünleri ve sağlık açısından her derde deva sayılabilecek  ,bitkilerini Çayırlı Sosyal Dayanışma Vakfı Müdüresi Gülçin Sivriçal tanıttı.

Sivriçal;” 24 yıldır kurumda olduğunu ve 24 senedir Çayırlı’nın bütün dağlarında,bütün bitkilerini bütün insanlarını az veya çok tanıdıklarını ,aşina bir insan olarak  herkese bir fayda sağlamaya çalışıyoruz “dedi.

  Sivriçal Çayırlı’dan getirdikleri doğal şifa kaynağı olan ürünleri ve bitkileri sayarak vücuda sağladıkları faydaları tek tek anlattı;

Sarı Kantaron Yağı

Sarı Kantaron Yağı: Mide ve oniki parmak bağırsağındaki  ülserlere ,yaralara eldeki ciltteki kararmalara yanıklara, yanık izlerine  birebir şifadır.

Bunu içiyorsanız mide koruyucu kullanmanıza gerek yok.

Çayırlı’nın  cevizi aynı şekilde ay çekirdeği, doğal üzümlerimiz olan  armut pekmezi, yeşil domates reçeli, kuşburnu reçeli , ayva reçeli ,vişne reçeli her çeşit,ürünün reçeli elimizde mevcuttur.

Hepside el yapımı, hepsinin de ayrı şifa deposu bulunmaktadır.

Aynı zamanda pancar sapından yapılan  pancar turşusu , fasulye turşusu ,aluç sirkesi doğal balımız ve turşu ve Çayırlı’da yetişen  nohutumuz  mevcuttur.

Tamamen doğal tamamen  organik Çayırlı dağlarında,elde edilen ürünlerdir.

Çorbalarda  kullanılan kekik,dağınlığımız  doğal nanemiz hepsinin kokusu birbirinden başka  güzel ve ilaçsız çünkü dağların yüksek yerlerinde yetişiyor.

 Kekik vücuttaki enfeksiyonları birebir birebir faydalı bir bitkidir.

Alıç sirkesi ;Özellikle kalp hastalarına damarlarda tıkanıklık olanlara birebir şifa kaynağıdır,suya katılarak içildiği takdirde.

Ballarımız doğaldır ,süzme balı şeker oranları  ölçtürüldüğünde cüzi oranda şeker çıkar ,ilaç niyetine kullanılabilir.

 Turşularımız da zaten diğer çorbalıklarımız nohutumuz kendi üretimimizdir.

Erikleri kuruturuz , ziyan etmeyiz. Doğanın bize vermiş olduğu nimetler ziyan edilecek şeyler değil. Biz de elimizden geldiğince onları değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu şartlarda organik hiçbir şey bulamadığımız için hem hastalıklardan korunmak adına hem de şifa kaynağı olsun diye kendi elimizle yapıp kendi elimizle üretiyoruz.

Muhabir: Adem Toprakoğlu