İsrail, Hizbullah’ın iletişim kurmak için kullandığı çağrı cihazlarını patlatıp en az 9 kişinin ölümüne 3 bine yakın kişinin yaralanmasına sebep oldu. İsrail'in bu eşi görülmemiş suikast yöntemi tüm dünyayı şaşkına çevirdi.
İsrail'in saldırıyı nasıl bir yöntemle yaptığı henüz netlik kazanmadı, ancak akılara bir çok soruyu ve komplo teorisini getirdi. Bu sorulardan biri de hemen herkesin kullandığı cep telefonlarıyla da aynı saldırı yapılabilir mi?
İsrail telefon bombası suikastı tekniğini geçmişte kitlesel olmasa da kullanmıştı. İsrail'in gizli servisi Şin Bet, 1996 yılında 15 gram RDX patlayıcı ve dinleme için böcek yerleştirdiği telefonu bir işbirlikçi aracılığıyla İzeddin el-Kassam Tugayları'nın Batı Şeria taburunu yöneten ve İsrail Filistin savaşında intihar bombası tekniğini geliştirmesiyle tanınan Yahya Abdullatif Ayyaş'a gönderdi. Şin Bet telefonun adrese ulaştığından emin olduktan sonra telefondaki patlayıcıyı ateşlendi uzun yıllar boyunca aradığı Yahya Abdullatif Ayyaş'ı öldürdü.
Siber güvenlik uzmanlarına göre, bu olay cep telefonları gibi cihazların da benzer şekilde hedef alınabileceği endişesini doğurdu. Özellikle akıllı telefonların iç yapısı ve bataryaları, kötü niyetli yazılımlar aracılığıyla aşırı ısındırılarak patlamaya yol açabilir.
Sputnik'te yer alan habere göre, İsrail saldırısı sonrası Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlaması gibi cep telefonları da uzaktan patlatılabilir mi sorusunu yapay zeka yanıtladı:
"Cep telefonları, internet bağlantıları ve uygulamalarla sürekli veri alışverişi içinde olduğu için siber saldırılara açık cihazlar arasında yer alıyor. Bataryalarındaki aşırı ısınma ya da elektronik bileşenlerin manipülasyonu sonucunda, cihazların patlama riski taşıyabileceği konuşuluyor."
"Bu tür saldırılar, özellikle sosyal mühendislik ve zararlı yazılımlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Güvenlik uzmanları, cep telefonlarının yazılım güncellemelerinin ve güvenlik önlemlerinin güncel tutulmasının önemine dikkat çekiyor."
Yapay zeka elektronik cihazların patlama riski taşıyan birer saatli bombaya dönüşmemesi için bireylerin ve kurumların siber güvenliğe daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizdi. İşte bazı alınabilecek önlemler:
-Güncel yazılım kullanımı: Cihazlarınızın işletim sistemini ve güvenlik yazılımlarını düzenli olarak güncelleyin.
-Güvenli uygulamalar: Kaynağı bilinmeyen uygulamaları indirmekten kaçının.
-Şüpheli bağlantılara dikkat: Zararlı yazılım içerebilecek linklere tıklamayın ve e-postalar konusunda dikkatli olun.
-İki faktörlü kimlik doğrulama: Ekstra güvenlik için bu yöntemi kullanarak hesaplarınızı koruyun.
Halk TV'ye konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu da tüm telefonların uzaktan patlatılabileceğini açıkladı.
"Fiziki olarak yerleştirilen cihazdan bahsediyorsak başka cihazda olup olmaması önemli fiziki müdahale gerekiyor. Ama yazılımsal bir açıktan bahsediyorsak Hizbullah üyelerinin kullandığı cihazlar gibi pek çok cihazda da olabilir."
"Şöyle bir örnek vereyim. İşin ciddiyetini anlatmak için son model en lüks en pahalı bir cep telefonu bile yaklaşık 3 sene önce çok kolay hacklenebiliyordu. İsrailli bir siber istihbarat yazılımı tarafından. Bu bugün de yapılabilir. Çünkü bir açık bulup ona uygun bir yazılım geliştirdiler. Yüzbinlerce insanı dinlediler bu şekilde."