Diyarbakır'da bir boşanma davası sonrasında velayeti annede olan bir çocuğun soyadıyla ilgili yaşanan sorun, yargıya taşındı. Yargıtay'dan emsal niteliğinde karar çıktı.

Davacı anne, boşanmasının ardından kendisiyle farklı soyadı taşıyan çocuğunun okulda sorunlar yaşadığını belirterek kendininkiyle aynı soyadı taşımasını talep etti.

ÇOCUĞA ANNESİNİN SOYADI VERİLDİ

İlk derece mahkemesinde görülen duruşmada, çocuğun ruhsal gelişimi yönünden soyadının, davacı annenin soyadı ile aynı olarak şekilde değiştirilmesinin çocuğun üstün yararına olabileceğini söyledi. Davayı kabul eden mahkeme çocuğun soyadının annenin soyadıyla aynı olması gerektiğine hükmetti.

DOSYA İSTİNAFA TAŞINDI

Çocuğun babası kararın bozulmasını talep ederek dosyayı istinafa taşıdı. Bunun üzerine annenin avukatı temyiz isteminde bulundu.

Avukat, idrak çağındaki çocukların kendilerini ilgilendiren konularda görüşünün alınmasının ve görüşlerine gereken önemin verilmesinin gerektiğini savundu. İstinaf mahkemesinde dinlenen çocuk, , annesiyle birlikte yaşadığını, annesinin soyadını kullanmak istediğini ve okulda annesiyle farklı soyada sahip olmasından dolayı problem yaşadığını beyan etti.

Geleceğin ve şu anın en parlak mesleği: Maaşı 110 bin TL! Geleceğin ve şu anın en parlak mesleği: Maaşı 110 bin TL!

Çocuğun beyanlarını esas alan mahkeme annenin talebinin çocuğun talebiyle uyumlu olduğunu belirterek davayı kabul etti. Beyanlara karşın çocuğun babasının avukatı da beyanlarının annenin yönlendirmesi sonucu olduğunu aktararak kararın bozulmasını talep etti.

YARGITAY ÇOCUĞUN ANNENİN SOYADINI ALMASINI HUKUKA UYGUN BULDU

Yargıtay 2. Hukuk Dairesine taşınan dosyada kararını veren daire, babanın avukatının itirazlarını reddetti. Usul ve kanuna uygun olduğu belirtilen kararda daire, çocuğun soyadının annenin soyadıyla aynı olacak şekilde değiştirilmesini hukuka uygun buldu.

'ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI İLKESİ BENİMSENMİŞTİR'

Yargıtay tarafından verilen karara ilişkin konuşan Aile Hukuku Uzmanı Azra Doğan, "İlgili Yargıtay kararıyla çocuğun sosyal yaşamda maruz kaldığı zorbalığın bir anlamda önüne geçilmiştir. Çocuğun üstün yararı ilkesi kapsamında velayeti annede olan müşterek çocuğun soyadının, annenin soyadı ile değiştirilmesi konusunda idrak çağındaki çocukların kendilerini ilgilendiren konularda görüşünün alınması ve görüşlerine gerekli önemin verilmesi çocuğun üstün yararı ilkesi kapsamında vurgulanmıştır" diye konuştu.

Çocuğun üstün yararı ilkesinden bahseden Doğan şunları söyledi:

"Temelini Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden alır. İlgili ilkeyi düzenleyen sözleşmenin 3. maddesine göre çocuğu ilgilendiren her durumda ve her kararda çocuk için mümkün olan en iyi çözüm tercih edilmelidir. Bir diğer anlamda çocuğun bedensel, ruhsal, zihinsel ve toplumsal gelişiminin sağlanması için öncelikli olarak çocuğun haklarının ön plana alınması ve çocuğun menfaatinin diğer tüm menfaatlerden üstün tutulması gereklidir."

Editör: Haber Merkezi - SK