Jandarmaya 9.690 sözleşmeli personel alınacak Jandarmaya 9.690 sözleşmeli personel alınacak

Ebeveynlerin, bakıcıların ve eğitimcilerin çocukların neden yalan söylediğini anlamanın yolu altta yatan sorunların ele alınması ve çocuklara dürüstlüğün öneminin öğretilmesine yardımcı olur.

 Çocukların yalan söylemesinin yaygın sebepleri: Cezalandırma korkusuyla çocuklar başlarını belaya sokmaktan kaçınırlar.  Bu korku ile davranışlarının sonuçlarıyla karşılaşmaktan korkuyor olabilirler ve bu sebeple cezadan kaçınmak adına yalan söylerler. Çocuklar; kardeşlerini, arkadaşlarını hatta ebeveynlerini korumak adına yalan söyleyebilirler. Bu davranış biçiminde sadakat ve sorumluluk duygusu hissedebilinir ve bu sonuçlardan onları korumaya çalışabilirler. Dikkat çekmek için bazı çocuklar yalan söylerler.  Yetişkinlerin ve akranlarına kendilerini daha ilginç veya etkileyici göstermek için hikaye uydurarak, abartabilirler.  Mahcubiyet hisseden çocuklar bir şeyden utanç duyduklarında veya yargılanmaktan korktuklarından yalan söyleyebilirler. Çocuklar öz saygılarını korumak için yalan söyleyerek savunma mekanizması olarak kullanabilirler.  Kurgu ve gerçeklik kavramlarını tam olarak kavrayamayan özellikle küçük çocuklar dürtü kontrolü ile mücadele edebilir. Gerçeklik ile hayal arasındaki çizgiyi bulanıklaştırabilirler. Akran baskısı ile çocuklar uyum sağlama adına yalan söyleyebilirler.  Çocuklar bazen ebeveynlerini veya bakıcılarını hayal kırıklığına uğratmamak için yalan söylerler.  Yetişkinlerin duymak istediği düşünceleri söyleyip gerçekliği söylemezler. Zorlandıklarında ve çözüm bulamadıklarında yalan söyleyebilirler.

Ebeveynlerin ve yetişkinlerin yalan söyleme eylemine empati ve anlayış ile yaklaşması önemlidir.

Öfke veya ceza ile tepki vermek yerine, bu yöntemleri kullanmayı düşünün:

Cezalandırma korkusu olmadan duyguları, korkuları ve endişeleri hakkında konuşmaya çocukları teşvik edin.  Dürüstlüğün önemini vurgulayıp ve doğru davranışları modelleyin.  Hataları kabul etmeyi gerektirse bile dürüstlüğü övün ve ödüllendirin. Sonuçlar ne olursa olsun adil ve aşırı cezalandırıcı olmadan davranış sergileyin. Sorunları nasıl çözeceklerini ve sonuçlarla sorumlu bir şekilde yüzleşmeleri gerektiğini öğretin.

Kaynak: Haber Merkezi