Türkiye'nin deprem risk haritası güncellendi. Erzincan ve diğer şehirlerde tehlike artıyor.

“7.2 - 7.4 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLİYORUZ”

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin deprem risk haritasını değerlendirirken, Kuzey Anadolu Fayının kırılmamış bir bölümünün Erzincan bölgesinde bulunduğunu belirtti. Tüysüz, bu bölgede 7.2-7.4 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini belirterek, “Kuzey Anadolu Fay Hattının kırılmamış bir parçası var. Erzincan, 1939 yılında çok büyük bir depremle sarsıldı.  Ardından, 1992 yılında Erzincan Ovası'nın doğu ucunda bir başka meydana geldi. 1939 depreminde "Karga Pazarı" olarak adlandırılan fay kırılmıştı. Bu iki deprem arasında kırılmamış bir fay bulunmakta.  Bu fay, 1784 yılında büyük bir deprem üretmiş, o günden bugüne 250 yıl üzerinde bir süre geçmiş. Deprem olduğu takdirde de bu fayın 7.2- 7.4 şiddetinde bir deprem üretmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE'DE DEPREM TEHLİKESİ HER YERDE VAR"

Tüysüz, Türkiye'nin genel olarak deprem riski taşıyan bir ülke olduğunu ve ülkedeki hiçbir bölgenin risksiz olmadığını ifade ederek, Türkiye'nin herhangi bir yerinde 4-5 büyüklüğünde depremlerin olmasının şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Erzincan’da o bölgedeki çalışma büyütülecek… Erzincan’da o bölgedeki çalışma büyütülecek…

İSTANBUL’UN DURUMU VE BEKLENEN DEPREMLER

Tüysüz, İstanbul'un durumunu değerlendirirken, şehirde bilinen bir diri fay olmadığını, ancak geçmiş dönemde yaşanan büyük depremler nedeniyle riskin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da olası bir deprem olduğu takdirde 750 bin binanın hasar görmesi ve 80-90 bin binanın oturulamayacak ya da çökecek duruma gelmesi beklendiğini ifade etti. Ayrıca, Marmara çevresi, Bingöl Yedisu ve Hatay açıklarında deprem beklendiğini belirten Tüysüz, bölgelerin öncelikli olarak dönüştürülmesi gerektiği vurguladı.

Editör: Seher Özbilir