Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Çağdaş Koç, dermoid kistler hakkında bilgi verdi.

Ancak bu hücreler vücut içindeyse başka bir organa baskı yaparak çeşitli sorunlara yol açıyor. Dermoid kistler, vücut içindeki ve estetik kaygılara neden olan cilt altında bulunan kistler ameliyatla alınıyor.

DERMOİD KİST, DERİ ALTINDA KÜÇÜK TOPAKLAR HALİNDE BELİRGİNLEŞİYOR

Deri altına oluşan dermokid kistler, kistik oluşumdur. Dermoid kistler, kese adı verilen cebi içerisinde büyüyen normal dokudurlar. Cildin içinde veya altında beklenmedik yerlerde ortaya çıkarak büyür.  Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilir. Cildin yüzeyine yakın olanlar küçük topaklar halinde görülüyor. Bu dokular vücudun içerisinde gelişim gösteriyor.  Yağ ve deri hücreleri içeren kitlerin içerisinde yavaş büyür.  Tümör gibi görünen dermoid kistler, çoğu zaman tehlikeli değildir.  Cildin içerisinde ve yüzeyinde olan dermoid kistlerin , ortaya çıktığı bölgeye ve diğer organlara baskı yapmasıyla ameliyat ile alınıyor. . Dermoid kistler, epidermoid kistler ya da dermal/epidermal inklüzyon kistleri olarak da isimlendirilir.

BOYUN VE BAŞ BÖLGESİNDE ÇIKIYOR

Bedenin çeşitli bölgelerinde beliren dermoid kistin 8’den fazlası baş ve boyun bölgesinde görülüyor.  Sıklıkla görülen dermoid kist tipi, periorbital dermoid kisttir.  Bu kist, kaşlardan birinin dış kenarına yakın çevrede oluşuyor.

DİĞER YAYGIN DERMOİD KİST TÜRLERİ İSE ŞUNLARDIR;

Yumurtalık dermoid kisti: Yumurtalığın üzerinde ya da içinde oluşuyor.

Spinal dermoid kist: Omurga üzerindeki bölgelerde ortaya çıkıyor. Belirti vermeyen bu kistler omurgaya veya omurilik sinirlerine baskı yapabiliyor. Bu nedenle cerrahi operasyonla çıkarılması gerekiyor.

NADİR GÖRÜLEN DERMOİD KİST TÜRLERİ ŞUNLARDIR;

Epibulbar dermoid kisti: Gözün yüzeyinde ortaya çıkıyor.

İntrakraniyal dermoid kist: Beyin içinde ortaya çıkan bu kistler çok tehlikelidir.

Nazal sinüs dermoid kisti: Burnun içinde oluşuyor.

Orbital dermoid kist: Göz çukurunun kemikleri çevresinde beliriyor.

GELİŞMEYE ANNE KARNINDAN BAŞLIYOR

Anne rahmindeki bebeklere dermoid kistlerin oluşumu fetüs aşamasında gelişiyor. Kistlerin, cilt katmanlarında normalin dışında büyümesiyle meydana geliyor.  Bir kistin oluşması için , ciltte tipik olarak bulunan cilt hücrelerinin , dokuların veyahut bezlerin bir kesede birleşerek oluşur. Bu bezeler sıvı üreterek kistin sıklıkla gelişmesine neden olur. Bir anlamda embriyonik birleşme esnasında epitel dokusunun o bölgede kalması sonucu oluşmaktadır.

ZAMANLA BELİRTİLER ORTAYA ÇIKIYOR

Bu kistler birçok kişide belirti göstermez. Bazı kişiler büyüdükçe farkına varır. Bulgular dermoid kistin türüne göre değişir. Örnekleyecek olursak ; periorbital dermoid kistler kaşların kenarına yakın bir yumru şeklinde ortaya çıkıp  ve sarı tonda olabiliyor. Zaman geçtikçe, kistler bölgedeki kemiklerin şeklini de değiştirir. Spinal dermoid kistler ise genelde büyüyen bir yapıya sahip olduğu için, omurilik veya sinirleri sıkıştırarak şu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır;

Erzincan'da Bitkisel Atık Yağ Üreticileri Mercek Altında Erzincan'da Bitkisel Atık Yağ Üreticileri Mercek Altında

Yürümekte güçlük.

İdrar kaçırma.

Bacaklarda ve kollarda güç kaybı ve zayıflık.

TEK TEDAVİ CERRAHİ YÖNTEM

Dermoid kistlerin tedavisi cerrahiyle yapılıyor. Herhangi bir dermoid kist tipi için tek etkili tedavi yapılacak ameliyattır. Hangi ameliyatın yapılacağı dermoid kistin tipine göre belirlenir.

Periorbital dermoid kistler lokal anestezi altında cilde yapılacak küçük bir kesiyle kistin çıkarılma işlemidir.  Cilt dikişlerle kapatılmakta ve mümkün olduğunca deri üzerinde az iz bırakılması amaçlanıyor.  

Yumurtalık dermoid kistler için minimal invaziv cerrahi (yumurtalık sistektomi) kullanılıyor. Kist büyükse, hem yumurtalık hem de kistin alınması gerekiyor. 

Spinal dermoid kistlerin çıkarılması için yapılan cerrahide mikroskop ve hassas aletler (mikrocerrahi) kullanılıyor. Genel anestezi altında yapılan ameliyat sırasında kistin tamamını çıkarılıyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ