Bu diş sorunu genelde hastalar tarafından ‘’soğuk hassasiyeti’ olarak ifade edilir. İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi diş hekimlerinden, Dr. Öğr. Üyesi Merve Kütük Ömeroğlu, dentin hassasiyetinin ne tür bir diş problemi olduğunu, sebeplerini ve bu sorun ile baş etmenin çözüm yollarını açıkladı.

Ağrıya sebebiyet verebilecek diş fırçalama, sıcak ve soğuk içecekleri tüketmekten kaçınırlar.  Tünbül adı verilen dentinin yapsında bulunan , sinirler ile hareket halinde olan yapılar bulunuyor.  Mine dokusu kaybı ya da diş etinin çekilmesi ile dentin tünbüllerinin içindeki sıvının hareket etmesi diş hassasiyetine neden olur. Hassasiyete sebep olan etkenin ortadan kaldırılmadan ve tedavi edilmediği müddetçe semptomlarda hızlıca ilerleme görülür. Dentin hassasiyeti görülen bireylerin hayat kaliteleri, hassasiyet semptomlarından olumsuz yönde etkileniyor.  Dentin hassasiyeti olan bireyler sevdikleri besinleri ve içecekleri tüketirlerken keyif alamıyor. Soğuk içecekleri özellikle saha ılık olmasını beklemek zorunda kalıyorlar.  Bu diş hassasiyeti genellikle 20 ila 45 yaş arasında bireylerde görülse de, toplumda ergenlik döneminden 70’li yaşlara kadar dağılım gösteriyor.  Yaşlanmaya bağlı dentin tübüllerinin tıkanması ile birlikte hassasiyet azalırken, diş eti rahatsızlığı olan kişilerde görülmesi artıyor.

DENTİN HASSASİYETİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER;

Asitli yiyeceklerin veya içeceklerin aşırı tüketilmesi; portakal, limon gibi asidik içeren meyveler ağız içerisinde bekletilmesi ve asidik içeceklerin aşırı tüketilmesi diş minesinde aşınmaya neden olur ve dentin tünbülleri açığa çıkar. Bunun yanı sıra yüzücülerde havuzlarda bulunan aşırı klora bağlı  olarak mine kaybı, reflü, kronik yaygın kusma, alkolizm, peptik ülser, ilaçlara bağlı oluşan ağız kuruluğu, tükrüğün tamponlama kapasitesi, pH’ı ve akış hızı ağız içi ortamın asidik olmasına sebebiyle mine kaybına neden olur. Bu şekilde dentin tünbüllerinin açığa çıkması hassasiyetin artmasına neden olur.

 Diş etinin çekilmesiyle kök yüzeylerinin ortaya çıkmasına neden olur.  Dentün tünbülleri kök hücrelerinin açığa çıkmasıyla dış uyaranlara çık hale gelerek, hassasiyetin artmasına neden olur.  Yanlış fırçalama alışkanlığı ve diş eti çekilmeleri olarakda meydana gelir.  Diş fırçasının kıllarının sert olması ve dişlerin sert fırçalanmasına bağlı da baş gösteriyor. Bunun yanı sıra diş yüzeyleri temizlenen hastalarda geçici olarak dentin hassasiyeti ortaya çıkabiliyor. hastaların gün aşırı  veya geceleri dişlerini sıkması ya da gıcırdatması ile baş gösteren bruksizm ve buna bağlı olarak dişlerde aşınmalar, çatlaklar meydana gelebiliyor. Bu durumda da dentin hassasiyetine sebep olabilir. Dişlerin yapısında oluşan  çürüklerin ilerlemesi, dişin iç kısmında bulunan pulpa adı verilen damar ve sinirlerin olduğu bölgeyi etkileyerek hassasiyete sebep olur.  Diş beyazlatma işlemi profesyonel olarak yapıldıktan sonra geçici bir süreliğine dentin hassasiyeti meydana gelebilir.

Korkutan rakam; 70 yaş üstü her 5 kişiden biri Alzheimer Korkutan rakam; 70 yaş üstü her 5 kişiden biri Alzheimer

Dentin Hassasiyetinin Tedavisinde

Klinik muayenenin uygun bir biçimde yapılması ve doğru teşhis konması gerekiyor. dişleri fırçalama alışkanlıklarına dikkat edilmesi ve uygun diş fırça kullanımı ve gün içerisinde en az iki kere düzenli fırçalanması gerekiyor. Ayrıca diş fırçalamanın öncesi ve sonrasında asitli içecekler tüketilmemesi şarttır.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ