Düzenli uykunun yani kaliteli ve kesintisiz uyuma REM aşamasına girilmesi gereken derin uyku aşamalarının gerçekleşiyor. Bu durum sağlığı olumlu yönde çok etkiliyor. Uzun dönem sağlıklı bir şekilde sağlıklı kalarak ve yaşam süremizi belirleyen en önemli faktörlerden birisidir.  

Diş hekimi ve Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. İlhan Metin Dağsuyu, uyku ile ilgili bildirisinde uyku kalitesi ile dişler ve ağız bölgesi arasındaki ilişkiye dikkat çekti.

Erzincan İl Başkanı Korkmaz, SMA hastalarına destek çıktı Erzincan İl Başkanı Korkmaz, SMA hastalarına destek çıktı

Uykuya geçilen esnada horlamak, rahatsız edici bir süreç olup sık sık uykuda yön değiştirmemize, uyanmamıza ve yarı uykulu halde nefes alınamadığını hissine ve hareket etmek istesek de bedenimizi hareket ettirememe gibi işaretlerle kendini gösteren uyku apnesi ( uyku durması)’nın en önemli nedenlerinden biri de alt çenenin geride konumlanması ve üst çenenin de darlığından kaynaklanıyor.

Yüze göre alt çekenin konumu, uyku için son derece hayati önem taşıyor. Yutak bölgesinde olan bir boru biçiminde olup üst havayolunun genişliğini ve hacmini belirliyor.  Çocukluk döneminden itibaren alt çenenin yetersiz gelişimi geride olması hava yolu hacmini daraltıyor.  Dik duruşa bağlı olarak önemli bir sorun ile karşılaşmasak da uyku esnasında dil, boğaza ve yumuşak damaktaki kaslar gevşeyerek alt çene geride ise üst havayolu akımı tamamen veya kısmen kapanabilir. Uyku esnasında kısmen kapanıklık horlamaya, tamamen kapanıklık uyku apnesine sebebiyet verir.  Bu durum her gece tekrarlanması halinde uyku esnasında vücut dinlenilmediğinde kalp, akciğer, ve beyin gibi tüm iç organların yorulmasına, yıpranmasına ve erken yaşlanmaya sebebiyet verir.   Uyku sorunu olan kişilerde çenenin az gelişimi, darlığı ve özellikle geriliğine bağlı olarak dişlerdeki çapraşıklar dikkat çeker. Diş çapraşıklıkları estetik bir problem olmanın ötesinde kemik kayıplarına da yol açabiliyor.  Fazla oksijen ihtiyacından ötürü solunum ağızdan yapılıyor.  Uykuda kapalı olması gereken ağızda tükürük ağzın akışını bozarak dişlerde çürük gelişimi artarak ve diş eti hastalıkları ilerler.  Bu problem ağız kokusuna yol açar. Bu kişilerde aşırı diş gıcırdatmalarına bağlı olarak dişlerde aşınlar görülüyor. Alt çeneyi kafatasına bağlayan Temporo Mandibuler Eklemde ciddi sorunlar gelişebiliyor.

Dr. Dağsuyu, uyku probleminiz varsa öncelikle bir diş hekiminize veya bir ortodonti uzmanına başvurmanızı öneriyor. Kapsamlı bir muayene ile üç boyutlu iskelet ve hava yolu hacmi ölçününe olanak sağlayan oldukça düşük dozlu Dental Tomografiler (CB-CT)ile ilk tanı konuluyor.  Gerektiği takdirde uyku merkezlerinde bir gece geçirmeyi gerektiren uyku testi ile (polisomnografi) ile sorununuzun boyutu ve ciddiyeti belirleniyor. Diş ve çeneye ilişkin uyku problemi diş hekimi tarafından size özel hazırlanan vealt çeneyi uyku esnasında geçici olarak tutan bir aygıt ile azaltılıyor. Çeneyi özel bir operasyon ile öne doğru konumlandırılması (Ortognatik cerrahi) ise sorununuza  kesin olarak çözüm sağlar. Bu süre esnasında çene eklemine yönelik tedavilerde çapraşıkların düzeltilmesi ve diş eti rahatsızlıklarına tedavi edilmesi sağlığınızın kalitesini yeniden getirecek. Çocukluk döneminden itibaren bu problem geliştiği için büyüme dönemindeki çocuklarınızın rutin diş ve çene gelişimi muayenelerini yaptırmayı lütfen ihmal etmeyin!

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ