Alzheimer hastalığına dair önemli bilgileri aktaran Nöroloji Uzmanı Alevtina Ersoy, hastalığın en belirgin semptomunun unutkanlık olduğunu vurguladı. Ersoy, özellikle yakın zamandaki olayları hatırlamada zorluk yaşandığını belirterek, "Beyindeki küçülme, bazı klinik bulgulara veya semptomlara yol açabilir. Alzheimer’in en önemli belirtisi unutkanlıktır. Ancak unutkanlığın da kendine özgü bir özelliği vardır; özellikle yakın zamandaki olayları hatırlamada zorlanma gibi. Örneğin birilerinin aramasını ya da yemek yemesini hatırlamamak veya randevuları unutmak gibi belirtiler sıkça görülür. Bununla birlikte, hastalar genellikle eski olayları, evliliklerini, okudukları kitapları veya askerlik gibi detayları unutmazlar" ifadelerine yer verdi.

"HER UNUTKANLIK ALZHEİMER HASTALIĞI DEĞİLDİR"

Son dakika! Tunceli'de korkutan deprem Son dakika! Tunceli'de korkutan deprem

Ersoy,  Alzheimer’in belirtilerine dikkat çekerek, "Her unutkanlık Alzheimer hastalığı değildir. Bazı unutkanlıkların özellikleri özellikle hastaneye başvurmasının sebebi olabilir. Örneğin, günlük yaşam aktivitelerini unutkanlık bozuyorsa doktora başvurmanız gerekebilir. Konuştuklarınızı ya da yazılanları tam anlayamıyorsanız, daha önce normal bir şekilde yapabildiğiniz şeyleri, mesela alışverişi veya iş yerindeki görevinizi artık tam yerine getiremiyorsanız veya zorlanıyorsanız, karar vermede güçlük çekiyorsanız veya verdiğiniz kararların gerçekleşmesinde sorunlar yaşıyorsanız, yine Alzheimer açısından değerlendirilmelisiniz. Zaman ve mekanı karıştırmak, eşyaları kaybetmek ve sonra bulamamak, unutulanları hatırlayamamak ve ipucundan yararlanamamak da unutkanlıkta Alzheimer hastalığının bir belirtisi olabilir. Sosyal aktivitelerden çekilmek, depresyona girmek ve daha çok apaçık hiçbir şey istememek gibi duygusal değişiklikler de Alzheimer belirtisi olabilir" dedi.

ALZHEİMER HASTALIĞININ RİSK FAKTÖRLERİ

Çeşitli risk faktörlerinin de Alzheimer hastalığının habercisi olabileceğini vurgulayan Ersoy, "Alzheimer hastalığının birtakım risk faktörleri bulunmakta. İlk sırada yaş yer almaktadır; kişi ne kadar yaşlıysa, Alzheimer riski o kadar yüksektir. İkinci sırada ise genetik faktörler gelir. Eğer ailenizde Alzheimer hastalığına sahip biri varsa, sizin de Alzheimer olma riskiniz artabilir, ancak bu %100 Alzheimer olacağınız anlamına gelmez. Üçüncü sırada ise çeşitli sağlık faktörleri yer alır. Örneğin, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi faktörler, Alzheimer için risk oluşturabilir" ifadelerine yer verdi.

Haber: Seher Özbilir

Editör: Seher Özbilir -0