Egzama, stresle ilişkili olarak ortaya çıkan, deride kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Kadınlarda daha fazla görülen strese bağlı egzama zamanla daha ciddi bir boyut kazanabilir. Peki stres kaynaklı oluşan egzama nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkar? Strese bağlı egzama hangi doğal yollarla geçer?
İnsan vücudunun en büyük organlarından olan deri, kişinin dış ve iç ortamları arasında bir sınır oluştur. Aynı zamanda duygularımızın ve tepkimelerimizin yansımasında önemli bir işlevi vardır. Strese kaynaklı egzama, dermatolojik rahatsızlıkların yaklaşık %40 kadarında eşlik eden bir psikolojik faktör olarak görülür. Son zamanlarda strese bağlı ortaya çıkan ve en yaygın olarak görülen deri hastalığı stres egzamasıdır. Strese bağlı ortaya çıkan egzama genellikle kış aylarında daha fazla görülen bir cilt rahatsızlığıdır.
Uzmanlar, strese bağlı egzamanın günümüz koşullarında yaşanan psikolojik sıkıntılar, iş temposu, işsizlik gibi sorunların, kişinin vücudunun dışa vurumu olarak adlandırılıyor. Stres egzaması yaşayan bireyler, dermatologların vereceği krem ve ilaçlarla bu sorunu atlatabilirler. Ancak doğal yöntemlerle, stres kaynaklı egzamanın belirtilerini hafifletebilirsiniz. Stres egzamasını, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen dut kürü ile hafifletip uygulayabilirsiniz.
Strese bağlı egzama hangi bölgelerde ortaya çıkar ve belirtileri nelerdir?
Strese bağlı oluşan egzama vücudun her yerine oluşabilecek bir deri hastalığıdır. Fakat en fazla;
· Saç derisi
· Ense
· Sırt bölgesinde
· Bacak
Egzama belirtileri kişiden kişiye farlılıklar göstererek meydana gelir ve çoğunlukla deride kaşıntı ve kızarıklıklarla ortaya çıkmaktadır. Bu kaşıntılar zamanla kötüleşerek yara ve cilt dökülmelerine sebebiyet verir ve kişinin yaşantısını olumsuz etkiler. Ancak kişiden kişiye farklılık göstermesinden dolayı kişinin kendisinin kontrolünü yapması oldukça önemlidir.
Strese bağlı egzamanın tedavisi nasıl yapılır?
Stres bağlı oluşan egzamanın erken teşhisi ve tedavisi hayati öneme sahiptir. Egzamanın tedavi edilmesi gecikirse, deride açık yaralar oluşabilir ve bu yaralar enfeksiyon kapma riski taşır. Strese bağlı egzamanın kontrol altına alınması için ilk adım, stres faktörlerinin azaltılmasıdır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun egzama için dut kürü tarifi;
Malzemeler;
· 2 su bardağı su
· 1 avuç dut kurusu
Yapılışı;
2 su bardağı suyun içine 1 avuç beyaz dut kurusu atıp 5 dakika kısık ateşte kaynatın. Su ılındıktan sonra egzamalı olan yerlere sürün ve 1 saat bekletin ve ardından yıkayın. Haftada 3 kez bu uygulamaya devam edin. Yaptığınız kürü her seferinde yenileyin ve elinizi yakmayacak derecede olmalıdır