Toplumda yaygın olarak görülen, özellikle eller, parmak araları, kollar ve saç derisinde ortaya çıkan egzama hastalığı en çok ev kadınlarını risk altındadır.

Özellikle ev temizliğinde kullanılan su, deterjan veya sabunlar egzamaya sebep oluyor.

Egzamadan korunmak için bazı tedbirlerin alınması ve bu hastalığın tekrarlamaması için düzenli kontrollerin yaptırılması gerektiğini ifade eden Memorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Okan, egzamanın ilk etapta içi su dolu kabarcıklar olarak başladığını söylüyor.

Daha sonra bu kabarcıkların yerini kepeklenmelerin, kabukların aldığını ve son aşamada ciltte kalınlaşmaların oluştuğunu ve “Her hastada aynı belirtiler görülmez. Egzama, kalıtsal olabileceği gibi, harici sebeplere bağlı olarak da gelişiyor. Çok sık karşılaşılan bir hastalık olmasına rağmen ne yazık ki egzamanın kesin tedavisi bulunmuyor. Burada esas tedavi, korunmadır” diyen Dr. Okan egzamanın tanı ve tedavisinde izlenen yolu aktardı:

ÇAMAŞIR SUYU EGZAMANIN GELİŞMESİNE ZEMİN OLUŞTURUYOR

Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı Erzincan’da Yeni Yönetmelik Çalışmaları Başladı

“Günlük yaşamda kullanılan deterjanlar veya mesleki sebeplerle kullanılan yapıştırıcılar ile kimyasal çözeltiler egzamaya zemin hazırlıyor.  Bu sebeple egzamanın en sık görüldüğü grupta ev kadınları, temizlik sektöründe çalışanları ile kuaförler yer alıyor. Değişik tipleri bulunan egzamanın en çok etkilediği organlardan biri eldir. Ellerdeki egzama çoğunlukla derinin biyolojik savunma kapasitesinin azalması veya yok olması sonucunda ortaya çıkıyor. Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratıyor. Çok sık el yıkamakla ve temizlik işlerinde kullanılan çamaşır suyu gibi maddeler de egzamanın gelişmesine zemin oluşturuyor. Egzama en fazla el sırtı ve ön kolda görülüyor. Kuru tipte olan lezyonlar tek elden asimetrik olarak başlayarak, diğer ele yayılma gösteriyor.

EGZAMANIN SEBEBİ ALERJİK OLABİLİR

Egzama, alerjik sebeplere bağlı olarak da gelişebiliyor. Alerjik kökenli olan egzama alerjen maddelerle temas devam ettiği sürece düzelme göstermiyor. Sadece alerjenlere daha önce duyarlanmış kişilerde meydana geliyor. Bir maddeye karşı alerjik reaksiyonun oluşması kalıcı bir problemdir. Duyarlılık bir kez oluştuktan sonra alerjen maddenin çok az miktarı bile egzamaya sebep oluyor.

EGZAMADAN KORUNMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

1- Bulunulan ortamlarda ısının dengeli, yeterli nem oranına sahip olmasını sağlayın.

2- Nötr sabunları kullanın.

3- Banyo sıklığını mevsime göre ayarlayın, gün aşırı banyo yapmaya önem gösterin.

4- Çok sıcak suyla banyo yapmayın, kese ve sert lifler kullanmayın. Banyodan sonra tüm vücuda nemlendirici sürün.

5- Evi sık sık havalandırın.

6- Evde yünlü ya da polar battaniye, yorgan, tüylü halı ve oyuncak gibi toz çeken eşyaları özellikle yatak odasından uzaklaştırın.

7- Elleri sık sık nemlendirin.

8- Temizlik yaparken eldiven kullanın. Deterjan, çamaşır suyu gibi temizlik maddelerinin elinize temas etmemesi gerekiyor.

9- Soğuk havalarda yünlü giysilerden mümkün olduğunca kaçının ve  giyecekseniz penye ya da   pamuklu içlik üzerine giyinin.

10- Çiğ sebze, meyve, soğan, et ve balık gibi yiyeceklere çıplak elle temas etmeyin.

11- El temizliğini ılık suyla yapın, kağıt havluyla kurulanın.

12- Stresten uzak kalmaya çalışın.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ