Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Erdursun, emeklilik sistemi ile ilgili önemli bilgileri paylaştı. Erdursun, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından bazı kişilere emekli maaşı ödemesi yapılmayacağını ifade ederek, yaşanan mağduriyete dikkat çekti.
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, şu açıklamalarda bulundu: "Hükümet yetkilileri, EYT'lilerin emekli aylığı bağlanma sürecinin birkaç ay sürmesini bekliyorlardı ve bu sürecin Mayıs ayına kadar tamamlanacağını söylemişlerdi. Ancak biz Ekim ayına kadar hatta daha uzun sürebileceğini öne sürmüştük. On binlerce EYT'li müracaat etmesine rağmen aylardır emekli aylığı bağlanmadı ve emeklilik dosyalarında herhangi bir sorunun olup olmadığı bilinmiyor. Bugün Çalışma Bakanı, yıl sonuna kadar bekleyen dosyaların tamamlanacağını söylüyor. Ancak dosyalarında küçük bir sorun varsa beklediği sürenin aylığını alabilecek mi? Hayır! Ayrıca Bağ-Kur'luysa aylarca bekleyip aylık alamayacak, bir de fazladan beklediği sürenin Bağ-Kur primini ödemek zorunda kalacaklar."
Ekim ayında TBMM'de Bağ-Kur sigortalıları için önemli bir yasal düzenleme yapılacağını belirten Erdursun, "Bağ-Kur prim gün sayısının 7200 güne düşeceği haberleri dolaşıyor. Şu anda Bağ-Kur'da erkekler 9000 günle emekli olabiliyor. Eğer prim gün sayısı 7200 güne düşerse, kadınlar için emeklilik gün sayısı da 7200 güne mi düşecek? Bağ-Kur'lu kavramı kimleri kapsayacak? Şirket ortakları, şahıs işletmeleri, basit usul işletmeleri, isteğe bağlı prim ödeyenler, yurtdışı borçlanması yapanlar... Yani son 1260 günden daha fazla sigorta primi Bağ-Kur olan herkesi kapsayacak mı? Bu durum hala net değil. Yasal teklif meclise geldiğinde daha fazla bilgi sahibi olacağız" şeklinde konuştu.
Emekli olmak isteyen kişiler için önerilerde bulunan SGK Uzmanı Erdursun, şu adımları sıraladı:
- 08.09.1999 tarihine kadar sigorta girişinizin olup olmadığını kontrol edin.
- 08.09.1999 tarihinden sonraki sigorta girişiniz varsa, öncesine borçlanma yaparak işe başlama tarihinizi geri çekebilirseniz bunu kullanın.
- SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı statüsünden emekli olacağınızı, son 2520 gün boyunca ödenen primlere bakarak belirleyin.
- Hangi statüden emekli olacaksanız, o statünün sizden kaç prim günü istediğini belirleyip eksik günlerinizi tamamlayın.
- Eksik günler için borçlanma imkanınız varsa SGK'ya ödeme yaparak günleri tamamlayın.
- Geçmişte ödenmemiş Bağ-Kur prim günleri varsa, bu günleri ihya ederek eksik günleri tamamlayın. Bu ödemeyi yaptığınızda emeklilik statünüzün değişip değişmeyeceğini dikkate alın.
- SSK günlerinizin başında "Ş" harfi veya "K" harfi varsa, bu günlerin iptal olma ihtimalini göz önünde bulundurarak eksik günleri tamamlayın.
- Ortak olduğunuz bir şirkette sigortalı olarak görünüyorsanız ve 01.10.2008'den önce bu durum başladıysa, sigortalılığınızın kesintisiz devam ettiğinden emin olun. Ortak olup sonra sigortalı olduğu durumda, bu günlerin Bağ-Kur günü olarak sayılacağını unutmayın.
- 01.10.2008'den sonra bir şirkette ortak olduysanız ve sigortalı olduysanız, bu günlerin Bağ-Kur günü olarak sayılacağını unutmayın.
- Kendi işletmeniz varsa ve 28.02.2011 tarihine kadar başka bir yerde sigortalı olarak çalıştıysanız, bu durumun SSK primlerinizi etkileyebileceğini unutmayın.
Tüm bu adımları takip ederek, prim günlerinizi ve sigortalılık sürenizi tamamladığınızda emeklilik için başvuruda bulunabilirsiniz.