Emeklilerin promosyon aldıkları bankada 3 yıl kaması gerekiyor. Ödeme miktarının artması ile banka değiştirmek isteyenlerin sayısı da oldukça arttı. Emeklilerin hangi şartlarda banka değiştirerek yüksek promosyon alabilecekleri ise şöyle;

Emeklilere temmuz ayında yapılan zam sonrası özel bankalar da promosyon ödemelerinde artış kararı aldı. 750 TL olarak başlayan ödemeler 10 bin TL seviyesine kadar çıktı.

Büyük artış sonrası emekli vatandaşlar yüksek promosyon veren bankalara geçmenin yollarını araştırmaya başladı. 3 yıllık taahhüt süresi dolmayanların da maaş bankasını değiştirebileceği ortaya çıktı.

Örneğin 750 TL promosyon ödemesi alan ve 2 yıl ayını bankada kalan bir kişi, bu süre sonunda banka değiştirmek isterse, mevcut bankasına 250 TL ödeme yaparak banka değiştirebiliyor.

Kredi ve kredi kartı borcu olan emekliler ise maaş bankasını değiştirme konusunda sorun yaşıyor. Peki emeklilerin banka değiştirmesi engellenebilir mi? Konuyla ilgili Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Ağaoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 ‘10 BİN LİRAYA KADAR YÜKSELDİĞİNİ GÖRÜYORUZ’

Emekliler şunu bilsinler promosyonu aldıkları ancak 3 yıl imza atıldı ama 1 ay sonra çıktılar. 3 yıl sonra aldıkları paranın 36/1’ini hak etmiştir. Geri kalanı iade edip çıkabilir. Bu meblağın 10 bin liraya yükseldiğini görüyoruz. Emekliler var maaşı asgari ücretten yatıyor. Koşup faturalarını ödüyor. Bazı emekliler 10 bin lira alıyor bunu hemen çekmiyor. Bankalar skorlama ile bu promosyonu belirlerse daha gerçekçi olacağı kanaatindeyim.

KREDİ ÇEKEN EMEKLİLER MAAŞ BANKASINI DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?

Emeklinin en büyük sorunu şudur: Bankadan ben taşıyamıyorum diyor, promosyon alamıyorum diyor. Kredi çektim taksitlerim devam etti diyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu konuda son noktayı koydu. Hukuk sistemimizdeki en üst kurul Yargıtay Genel Hukuk Kuruludur.

Yargıtay Hukuk Genel Kurul emekli maaşı teminat alınarak kredi verilmesini doğru bulmadı. Emekli maaşının haczi kabil değildir. Emekli rıza gösterse dahi emekli maaşına teminat olarak alıp kredi vermesi basiretli bir tacir davranışı değildir.

 ‘EMEKLİNİN MAAŞI REHİN TUTULAMAZ’

Emekli kredi çektiği bankadan maaşını başka bir yere taşıyabilir ama o banka yeterli miktarda promosyon veriyorsa ki şimdi 10 bin liralara yaklaştığını duyuyoruz. O zaman kalabilir. Ne var ki emeklinin maaşı rehin tutulamaz.

İki noktada haczi mümkündür. SGK haczedebilir bir de eş ve çocuk nafakası gibi nafakalarda haczedilebilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu çok haklı bu konuda dirençle karşılaşan emekliler bankalarda yazılı iletişim yapsın. Tüketici Hakem Heyetleri ile iletişime geçebilirler."

Terör saldırısında kahreden detay... Terör saldırısında kahreden detay...

MAAŞ PROMOSYONU ALMAK İSTEYEN BİR EMEKLİ NEYE DİKKAT ETMELİDİR

TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: "Çalışanlara verilen promosyonlar kamu çalışanları için kamu kurumlarınca çalışanlara intikal ettiriliyor.

Ama çok sorulan sorular için de özel sektör için yatırılan promosyonların çalışan hesabına yatırılma hakkının olup olmadığıdır. Maalesef böyle bir yasal hak yok. Bankayı seçen orada çalışan değil işverendir.

Geçtiğimiz gün bir işveren bana yazdı. 2 bin çalışanımız var. X bankasıyla 66 milyon promosyonla maaşları oraya taşıdık. Bunu çalışanlara dağıtmak zorunda mıyız? dedi. Bende maalesef değilsiniz yazdım. Bu vicdan meselesidir.

Çalışanlarla ilgili böyle bir durum varda emeklilerle ilgili durum biraz çetrefilli. Emekli maaşının miktarı, ortalama bankada paranın ne kadar kaldığıdır. Bazı emekli daha yüksek maaş alıyor uzun süre bekletiyor parayı. Bankalar parayı çalıştıran kurumlardır. Ne kadar kaldığına bağlı. Emeklinin parası ne kadar süre bankada tuttuğu skorlanıp ona göre her emekliye bir promosyon belirlenmiyor.

En çok sorulan soru şu: 1-ben sözleşme imzaladım bundan vazgeçebilir miyim? evet vazgeçebilirler. Örnek 3600 lira alıp 36 ay kalma sözü vermiş ama 2 ay kaldıktan sonra ayrılıyor. 2 bin lirayı kesip geri kalan iade edilebilir. Bankanın iade aldığı paraya tüketici kredisine uyguladığı faizi uygulamak hakkaniyete aykırı olmaz.

2. olarak sen bizim bankamızda kredi kullandık başka bankaya taşıyamazsın biz de promosyon vermiyoruz şeklinde bu tamamen hukuka aykırıdır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir karar verdi. Emekli maaşları haczi kabil olmayan varlıklar olmadığı için emeklinin kendi rızası olsa dahi bloke konulamaz.

Emekli maaşları haczedilemez. 2 unsur hariç, SGK ve nafaka alacağı olarak. Promosyon ve bayram ikramiyeleri hacze kabildir. Haciz kararı alındıysa haciz yoluyla alacaklarından düşürülebilir.”

Kaynak: Haber Merkezi