Birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış bu kadim topraklarda ilk basılan kitap çok da eskilere dayanmıyor. Erzincan tarihinde basılan ilk kitap Kenzü'l-Miftâh adlı kitaptır. Yazarı ise Muhammed Vehbi El-Hayyat El- Erzincani bizim bildiğimiz adıyla Terzi Baba’dır. Dr. Necati Aksu’ya göre Terzi Baba'nın bu eserinin asıl ismi "Kenzü'l Fütûh"tur. Yani "Fetihler Hazinesi". 1286 Ramazan ayında (Aralık 1869) basılan nüshasından, aslının mensur (düz yazı) olduğu ve "Kenzü'l Fütûh" adını taşıdığı, daha sonra halifesi "Hacı Hâfız Rüşdi Efendi" tarafından nazma (şiire) çevrilip "Miftâh-ı Kenz", yani "Hazinenin Anahtarı" ismi verildiği anlaşılmaktadır. Eser, 1242 beyitten oluşmaktadır.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan Başkan Aksun'a Ziyaret TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan Başkan Aksun'a Ziyaret

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü ise Erzincan’da basılan ilk kitabı “Terzi Baba'nın bilinen tek eseri Kenzü'l-Fütûh'tur. Miftâhu'l-KenzKenzü'l-MiftâhKenz-i MiftâhMiftâhu'l-Kenzi Li'l-Ârif ve Hidâyet-nâme adlarıyla da bilinir. 13 yazma nüshası bilinen eserin 4 defa da eski harflerle baskısı yapılmıştır. Bu eser manzumdur ve mesnevi nazım şekliyle yazılmıştır. Ancak bu eseri Terzi Baba'nın önce mensur olarak yazdığı, sonra kendi emriyle halifesi ve manevi kardeşi Hâfız Rüşdî Efendi tarafından nazma çekildiği belirtilmektedir. Toplam 1214 beyit olan olan eserde dinî-tasavvufi konular işlenmektedir. Eserin sonunda Rüşdî Efendi'ye ait 26 beyitlik bir münacat ve Medhiyye-i Hayyât başlıklı 24 beyitlik başka bir manzume yer almaktadır. Osmanlı Müellifleri'nde Terzi Baba'nın Sıfât-ı Sübûtiyye Risâlesi adlı ber eseri olduğundan (Bursalı Mehmed Tahir 1333:50) bahsediliyorsa da bu eser bulunamamıştır” şeklinde anlatmaktadır.

Editör: Haber Merkezi - SK