Türkiye'de sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısı artarken, hekim dağılımındaki bölgesel eşitsizlikler ciddi bir sorun olarak dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Urfa, Bingöl, Bitlis, Muş, Siirt, Hakkari, Şırnak, Ağrı, Iğdır, Mardin ve Batman gibi illerde bin kişiye düşen hekim sayısının 1 olduğu, hatta bazı bölgelerde uzman hekimlerin bile bulunmadığı görülüyor. Bu bölgelerde hastane ve yatak sayılarındaki yetersizlik de göze çarpıyor. Sağlık emekçileri, bu durumu çalışma şartlarının zorluğuna bağlayarak, sağlık hizmetlerindeki eşitsizliğin altını çiziyor.
ERZİNCAN'da ise ilde bulunan hekim sayısı nüfusa orantılandığında TÜİK verilerine göre, bazı tıp dallarında 1 bazılarında ise 2 hekim düşüyor.
Sağlık Bakanlığı İstatistik Yıllığı ve TÜİK verileri, hekim, yatak ve hastane sayılarının bölgesel dağılımındaki eşitsizliği gözler önüne seriyor. Bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu il 4 hekim ile Ankara. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Isparta, Trabzon ve Edirne gibi illerde de bu oran yüksek. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki birçok kentte bin kişiye 2 hekim düşerken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu oran 1'e düşüyor. Hastane sayılarında da benzer bir eşitsizlik mevcut. İstanbul, çoğunluğu özel olmak üzere 234 hastane ile en fazla hastaneye sahip ilken, Ankara 84, İzmir 63 hastane ile onu takip ediyor. En az hastane bulunan iller ise Kilis, Ardahan ve Iğdır.
TÜİK verilerine göre, 2023 yılında enfeksiyon ve parazit kaynaklı ölüm sayısı son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu artışın iki nedeni olduğunu belirtti:
"Birinci neden; 3 yıl boyunca insanları izole ederek solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasını engelledik. İkinci neden ise pandemi döneminde aşı karşıtı grupların yaydığı yanlış bilgilerin etkisiyle insanların daha az aşı yaptırması."