2025 Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak? 2025 Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?

Erzincanlı Arkeolok Gizem Demirbüken beldesinde kurmuş olduğu fırın ile insanı adete 100 yıllar öncesine götürüyor.

Ata tohumu karakılçık buğdayı kullanılarak ekşi mayalama tekniğiyle ekmek üreten Demirbüken, KOSGEB Girişimci Destek Programı kapsamında aldığı destek ile üretime başladı.

Ekmek üretiminde 87 yıllık tohumu kullanan Demirbüken,3 faklı ekmek üreterek Erzincanlılara sunuyor.

Demirbüken, “Arkeoloji okudum ben. Arkeoloğum yani eğitimim bu alanda.  Aslında bu ekmekler bizim geçmişte tükettiğimiz ekmeklerle aynı. Fakat biz bunu birazcık inovasyon katarak yapıyoruz yani. Bildiğiniz odun fırında değil de fanlı fırında yapıyoruz bunu. Fakat mesela unumuzu su değirmende öğütüyoruz. Yani eski usul.  Bu su değirmenindeki hikayede bunun yanmamasını sağlıyoruz ve aromatik olarak hem unu yakmıyoruz. Daha sağlıklı hem de aromatik olarak daha güzel güzel. Bizim şu anda üç tane ekmeğimiz var. Üç tane ekmek çalıştık. Bir tanesi kara kılçık. Bu bizim beste kremimiz Yani ben bunu altın külçesi değerinde diyorum. Sağlık için çok faydalı.

Karakılçık ata tohumumuz.  Bu son dönem işte hem ata tohumlarının veriminin az olmasından dolayı hem de işte bir şekilde çiftçilerin uzaklaşması. Herkesin mesela mahallesinde Değirmen vardı ya eskiden yani en azından köyünde beldesinde.  Artık herkes ondan da uzaklaştı. Yani ben buna birazcık tembelleşti diyorum toplumumuz. O yüzden de biraz uzaklaşıldı bundan.  İşte İsrail tohumlarının daha çok verim vermesi. Tabii bunlar ilkte çok hoş haberlerdi. Hepimiz kulağa hoş gelen işte bire 15 alıyoruz bir dönümden filan. Hepimizin çok hoşuna gitti. Fakat sonra baktık ki yani tamam. Fazla ama kıymetsiz. Ya o yüzden az ve kıymetli şeylere yönelmek. Şimdi de bizim dersimiz oldu bu. Ya ben sadece tarım için söylemiyorum. Bence her alanda böyle. Hatta insanlık bu konuda bence bir harekette.

Biz açılalı zaten 20 gün oldu. İlgi ve alaka çok iyi. Sanki yıllardır açılmışız gibi bir hava var. Yıllardır varmış gibi. Salında ben bu ruhu çok geçmişten bir şey getiriyoruz ya insanların çok tanıdığı da bir şey. Aradığı da özlediği de bir şey. O yüzden çok çabuk sahiplendik. Üretimimiz çok kısıtlı bu. Hedefimiz bu değil bu. Günlük 50-60 adet satışımız var.

87  yıllık bir mayayı kullanıyoruz şu anda insan. Bize onu verdi. Yani ekşi mayamız 87 yaşında. Öyle söyleyeyim size. Zaten tohumun geçmişini hani yüzyıllarca biliyorsunuz yani  daha doğrusu şöyle şimdi arkeolojik olarak ben burada bunu anlatamam fakat, geçmişimizden bugüne gelmiş genetiği bozulmamış bir buğday türü bu.” Dedi.

NEREDE BULUNUR BU EKMEK ve FİYATI NEDİR?

Demirbüken, “Çoşarlar markette bulabilirler, Özsüt’te bulabilirler. Evmar’da Kemaliye ekmeği var. Fiyatlarımız Kemaliye ekmeğimiz 50 tl, Dustiğimiz 100tl, karakılçığız da 120 tl olarak satıyoruz.

Yeni yıl zammı da yapmayacağız.  Yeni açtığımız için. Kentte ki bütün fiyatlar böyle.” dedi.

Editör: Haber Merkezi - A