Erzincan 1939 depremin 84. yıl dönümü olması sebebi ile Erzincan’da deprem tatbikatı yapıldı. Yapılan tatbikata Erzincan Vali Vekili Mehmet emre Canpoat, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Levent akın, Sağlık İl Müdürü Dr. Cihan Tekin, AFAD Erzincan İl Müdürü Kadir Çelik, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, öğrenciler ve ilgili kurumlar katıldı.
Tatbikat Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının Okunması ile başladı.
İlk olarak konuşan Erzincan AFAD İl Müdürü Kadir Çelik; "Ülkemizin yüzde 5’inde hasar yapmış, yüzde 20’sini etkilemiş 32 bin 962 canımızı yitirdiğimiz, 7,9 büyüklüğünde ki Erzincan depreminin 84. Yıl dönümüdür. Ülkemiz deprem kuşağında yer almaktadır ve sürekli can kaybı olmaktadır. Ekonomik kayıplarda cabası. Ülkemizde 6 Şubatta yaşadığımız felakette 10 binlerce vatandaşımızı kaybettik. Cumhuriyetimin 100. Yılında yerel dinamikleri harekete geçirme çalıştayının deprem bilinci konusunda çok önemli konulara değinildi. AFAD olarak bizler sürekli afet eğitimlerine devam etmekteyiz. Vatandaşları bilinçlendirmekteyiz. İlimizde 5 bin 842 kişiyi AFAD gönüllüsü yaptık. Enkaz’lara müdahale için 381 kişinin eğitimini tamamladık. İlimizde yaşayabileceğimiz bir Afet'te diğer illerden ekip gelene kadar en az 40 Enkaza müdahale edebilme seviyesine gelmiş bulunmaktayız.”dedi.
Daha sonra konuşan Vali Vekii Mehmet Emre Canpolat ise şu ifadelere yer verdi; “Erzincan, 1. derece deprem bölgesinde yer alan bir ilimiz. Tarih boyunca sekiz kez yıkıcı deprem yaşamıştır. İlimiz, 39 ve 92 depremlerinde binlerce canını kaybetmiş, şehrimiz âdeta küllerinde tekrar doğmuştur. Böyle bir coğrafyada, depremin yıkıcı etkisini derinden hissetmiş bir şehirde, rehavete kapılmadan her bir vatandaşımızı deprem konusunda bilinçlendirmek, Valiliğimizin, bütün kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının görevidir. Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür. Biz, tabiatımız gereği acıları, önemli olayları belli bir süre sonra unutsak da yaşamın içinde bir dakikalık bir an bize acı gerçekleri tekrar hatırlatabilir. Nasıl ki yağmurlu havada şemsiye alıyorsak, soğuk havada mont giyiyorsak, deprem bölgesinde yaşadığımız için de sağlamlığına emin olduğumuz evlerde yaşamaya gayret göstermeli, deprem anında ve sonrasında depreme hazırlıklı olmalıyız. 6 Şubat depremlerinden sonra uzun bir süre deprem bölgesinde depremzede vatandaşlarımızın yanındaydık. Onları acılarına ortak olduk, her konuda destek olduk. Mevzu “can” olunca akan suların durduğunu, bizim için önemli görünen birçok şeyin değersiz olduğunu bir kez daha anladık. Bir kez daha anladık ki deprem değil, bina öldürür. Bizler, bu ay çok geniş bir katılımla gerçekleştirdiğimiz Cumhuriyetin 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı’nda da deprem konusunu ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Devletimiz, yediden yetmişe tüm vatandaşlarımıza deprem bilincini kazandırmaya kararlıdır. Bunun için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İçişleri Bakanlığımıza bağlı AFAD teşkilatımız, risk azaltma projelerini ve planlarını sürekli güncelleyerek bu alandaki yenilikleri sürdürmektedir. Bu bağlamda, şehrimizde, Valiliğimiz öncülüğünde yürütülen tüm risk azaltma çalışmalarını başarıyla tamamlamış bulunmaktayız. Bu süreçte, Valiliğimizin önderliği ve koordinasyonu altında, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde hareket ediyoruz. Ayrıca, olası afetlere karşı hazırlık çalışmaları kapsamında, arama-kurtarma ekiplerimizin sayısını arttırıyoruz. İnanıyorum ki koordinasyon ve dayanışma ruhuyla, afetler karşısında milletimizi daha etkin bir şekilde koruyabileceğiz. Aynı zamanda, bu bilinci toplumumuzda daha canlı ve etkin bir hale getireceğiz.” Dedi.
Konuşmalarının ardından ilgili kurum ve kuruluşların depremde yangında ve kazada yapılacak müdahaleleri gösteren tatbikatlar yapıldı.
Tatbikatlar sonrasında protokol tarafından çadır kent gezildi ve tatbikatta görev alanlarla fotograf çekinildi.