Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı DKMP 13. Bölge Müdürlüğü ekipleri Latince adı Accipiter gentilis olan Çakırkuşu’nu Erzincan’da görüntülemeyi başardılar. Gerek florası gerek faunasıyla inanılmaz doğal güzellikler barındıran Erzincan’da nadir türlerden biri daha görüntülenmiş oldu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü Erzincan’da görüntülediği Çakırkuşu’nu Yaşat-Koru-Sev sloganıyla paylaştı.
Çakırkuşu, Türkiye’nin pek çok bölgesinde yerli bir tür olarak görülürken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Anadolu Bölgesi’nin büyük bir bölümünde kış göçmenidir.
Geniş ve yuvarlak kanatlı, uzun ve yuvarlak kuyruklu, güçlü, iri bir atmacadır. Başı gövdeden daha koyu renkte, açık renkli kaşı belirgin, sarı bacakları ve gagası oldukça kuvvetlidir. Dönerek yükselirken sık sık kanat çırpar, aktif uçuşta kanat çırpışları yavaş ve aralıklıdır. Leş kargası büyüklüğündeki erkekler dişilerden daha küçük, üst tarafı mavimsi gri renkte, alt tarafı belirgin koyu çizgili, koyu renk tepe ve kulak örtülerine sahiptir. Açık renk kaşı çok belirgin, gözler turuncu-kızıldır. Dişisi şahin büyüklüğündedir, üstü kurşun gri renkli, kuyruk altı örtüleri daha beyazdır. Gençler belirgin kahve renkli, üst tarafı hafif benekli desenlidir. Alt taraftaki damla ve kalp şeklindeki çizgilenme erişkinlerin aksine enine değil, vücuda paraleldir. Karnı ve kuyruk altı örtüleri de çizgilidir.
Özellikle yaşlı, ibreli ağaçların olduğu ormanlarda bulunur, ağaçlar üzerinde yuva yapar. Kışın daha açık, ağaçlık arazilerde bulunur.
Güvercin, küçük karga, sülün gibi orta boy kuşlar ve sincap, tavşan gibi memeliler ile beslenir.