Erzincan’da nöbetçi eczane sorunu çözüm bekliyor!

Nöbetçi eczanelerin dağılımı, Erzincan’da genellikle aynı bölgede ve az sayıda olmasından vatandaş şikâyet ediyor. Eczanelerin çalışma şartları nasıl?

Erzincan’da vatandaşlar nöbetçi eczane belirlenirken ulaşım açısından çeşitli alanlara dağıtılması ve sayılarının arttırılmasını talep etmekte ve şuan belirlenen nöbetçi eczanelerin birbirine yakın ve sayısının yetersiz oluşundan şikâyet etmekte.

Nöbetçi eczaneler hafta sonları ve hafta içleri akşamdan sabah saatlerine hizmet veriyor. Bölgede yer alan vatandaş ihtiyaç duydukları zaman nöbetçi eczanelerden ilaç temin edilir. Nöbetçi eczaneler bayram tatillerinde de hizmet vermektedir. Erzincan’ın Nüfusu 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle 243 bin 399 kişidir. Bölgede yer alan ilçe sayısı ise 9’dur. Erzincan'da eczane sayısı 47 adet iken İlçelerde sağlık alanında hizmet veren kuruluş sayısı 11’dur.

Erzincan'da gaziler yemekte buluştu Erzincan'da gaziler yemekte buluştu

Nöbetçi Eczaneye Nasıl Ulaşılır?

Erzincan nöbetçi eczane nerede olduğunu bulmak için Erzincan Eczacı Odasının sitesinden ulaşılabilir. Eczane arayanlar bulundukları bölgeyi seçerek eczane isim liste halinde kolay bir şekilde görebilir. Nöbetçi eczanelerin adresleri ve telefon numaraları da odanın sitesinde yer almakta.

En Yakın Nöbetçi Eczane Nerede?

En yakın nöbetçi eczane nerede sorusuna, Erzincan Eczacı Odası internet sitesinden ulaşılabilir. Eczacılar her gün değişim halinde nöbet tutarlar. Bu sebepten sürekli nöbetçi eczane listesi güncellenmekte.

Nöbetçi Eczane Mesai Saatleri, Kaç ile Kaç Arasında?

Nöbetçi eczane çalışma saatleri akşam 19.00 itibariyle başlayıp sabah mesai saatine kadar devam etmekte. Acil ve ihtiyaç durumunda ilaç alımını kolaylaştıran bir uygulama. Ayrıca, Eczacılar Odası resmi internet sitesinde yer alan adreslerden ve telefonlardan eczanelere ulaşarak yol tarifi alınabilir. Gece istediğiniz vakitte ihtiyacınız olan ilacı alabilirsiniz. Nöbetçi eczaneler sabah mesai başladığında kapanır. Diğer eczaneler mesaiye başlar ve nöbetçi eczanelerin de mesai süresi bitmiş olur. Eczanelerin dönüşümlü çalışma sistemi hastalar açısından çok önemli ve mağduriyet oluşturmaz.

Eczaneler Bayram’da Kapalı mı?

Eczaneler bayramlarda açık olmaz. Bayram tatili ile birlikte eczaneler de tatil olur. Kamu kuruluşlarında olduğu gibi eczacılar da Arefe günü sadece yarım gün olarak çalışır. Bu çerçevede vatandaşlar ve hastalar ihtiyaç duydukları ilaçları kolayca temin edebilir. Ayrıca arife gününün yarısından sonra nöbetçi eczacılar göreve devam eder. Vatandaşlar ve hastalar acil ilaç ihtiyacını bayramdan önce temin edebilir. Hem Ramazan ve hem de Kurban Bayramı tatilinin sona ermesinin ardından, eczaneler normal mesailerine devam eder.

Eczane Çalışma Saatleri Kaç İle Kaç Arasında?

Eczane çalışma saatleri sabah 09.00’ da başlar. Bu çalışma saati bazı eczanelerde yarım saat daha erken de başlayabilir. Sabah saatlerinden itibaren başlayan mesai akşam 18.30’da veya 19.00’da sona erer. Vatandaşlar gün içerisinde istedikleri zaman eczaneden ihtiyaçlarını karşılayabilir. Mesai saatleri içerisinde en az bir çalışan bulundurmak zorundadır.

Eczaneler Cumartesi Günü Çalışıyor Mu?

Cumartesi günleri eczaneler açık bulunur. Hafta içinde olduğu gibi aynı mesai saati ile devam ederler. Cumartesi günü bayram tatiline denk geldiyse o gün tatil olur. Tatil olan eczanenin yerine nöbetçi eczane hizmet eder.

Eczanelerin Görevleri Nelerdir?

Eczacılar mezun olduktan sonra çok farklı departmanlarda görev alabilir. Sahada aktif olan eczacılar genellikle ilaç firmalarında çalışabiliyor. İlaç firmalarında çalışan eczacılar iş olarak, genellikle hastanelere ya da sağlık kuruluşlarına ürünleri tanıtmak. Özellikle satış kabiliyeti ve ilgisi olan eczacılar ilaç firmalarında görev alabiliyor. Hastanelerde görev yapan eczacılar ise ilaç içerikleri ile ilgili araştırma yapar ve bilgi verir.

Ayrıca mezun olan eczacılar kendilerine eczane açabilir ya da eczanede yardımcı eczacı olarak çalışabilir. Eczanede çalışanlar ilaç içerikleri hakkında çok detaylı bilgi sahibi olması gerekiyor. Hastalar ilaç almaya geldikleri zaman hangi maddesin zarar vereceği, hangi maddenin yan etki oluşturacağı ile ilgili öneri ve bilgiler verir. Eczacılar aynı zamanda reçetede yazılan ilaçların düzenlenmesinde de sorumlu. Eczaneye düzenli olarak gelen ilaçların, kontrol edilmesi, listelerini tutar ve eczanenin bilgi işlem sistemine kaydeder. Hangi ilacın kaç adet satıldığı ile ilgili bilgiler listeye eklenir.

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek