Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’nün “TAGEM Vizyon 23 Belgesi” kapsamında, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından, yürütülen Ar-Ge projelerinin tanıtımı amacıyla “Proje Tanıtım Günleri Etkinliği” düzenlendi.
Programa Vali Yardımcısı Yusuf İzci; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Kordinasyon Daire Başkanı Birol Karadoğan ve Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş; Erzincan Protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve basın mensupları katılım sağladı.
Vali Yardımcısı Yusuf İzci yaptığı konuşmada, artan dünya nüfusu ve daralan tarım arazileriyle başa çıkmak adına şehirde tarımda önemli değişikliklerin gerçekleştiğini açıkladı.
Vali Yardımcısı İzci, konuşmasının devamında, “Hızla artan dünyanın nüfusu ve maalesef gittikçe daralan tarıma elverişli araziler nedeniyle, birim alandan daha fazla ürün alma zorunluluğu hasıl olmuştur. Tarımsal üretimin arttırılması ve aynı zamanda üretilen ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması önemlidir. Erzincan ağırlık olarak tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomiye sahiptir. Ürün yelpazesi olarak bitkisel ve hayvansal üretim noktasında bölgenin diğer illerine göre çeşitlilik arz eden Erzincan, üretim konusunda bölgemizde ön planda yer almaktadır. Ancak üretilen ürünlerin işlenmesi ve pazara arz edilmesi noktasında bazı problemler de mevcuttur. Kafkasya, Rusya ve Ortadoğu pazarlarına yakın olmasına rağmen tarımsal ürünlerin işlenemeyişi nedeniyle üreticilerimiz emeklerinin karşılıklarını alamamaktadır. Yatırımcıların bu alana ilgi duyması halinde, sektör Erzincan ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürecek ve terk edilen tarım arazilerinin tekrar ekonomiye kazandırılması ile genç nüfusumuza istihdam sağlanabilecektir. Tarımsal üretimimizi arttırırken teknolojiyi kullanarak katma değerli, üreticinin gelirini ve refah seviyesini arttıracak çalışmaları, laboratuarlarıyla, analizleriyle birlikte çiftçimizi, üreticimizi aydınlatan mekanizmaları iyi çalıştırmamız gerekmektedir. Yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarının sahada uygulamaya aktarılması ile harcanan mesai, kullanılan kaynaklar daha da bir anlamlı hale gelecektir. Üretimin artırılmasına yönelik olarak doğa ile dost bir üretim için kaynaklarımızı en verimli biçimde değerlendirmek ve bunun sonucunda tarımsal ürünlerimizi ilimiz ve ülke ekonomisine katma değer olarak yansıtabilmek ve bu faaliyetleri sürdürülebilir hale getirmek hepimizin görevidir. Kurumlarımızın işbirliği ile bunu başarabileceğimize inanıyorum hepinize saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
Kurum çalışmaları hakkında verilen bilgilerin ardından Meyve/Asma Genetik Kaynakarı Araştırma Projesi ile üretimi yapılan elma, armut, üzüm, erik ve yöresel ürünlerin ikramı sonrası program sona erdi.
Haber: Yasemin Dülgeroglu