Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Cengerli Köyü ile özdeşleşen Cengerli kilimleri coğrafi işaret alma yolunda ilerliyor. Cengerli kilimleri için 21 Eylül 2021 tarihinde Erzincan Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi işaret başvurusunda bulunulmuştu. Cengerli kilimleri Türk Paten Enstitüsü tarafından yayınlanan Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu Kapsamında İncelenen Başvurular arasında gösterildi.
Erzincan’ın kaybolmaya yüz tutan bu kültürel varlığı için son dönemlerde yapılan girişimler Cengerli Kiliminin korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına büyük önem taşıyor. Çünkü Cengerli kilimi Türk tarihi açısından büyük önem taşıyor. Cengerli kilimlerinin yaklaşık 1000 yılı aşan bir geçmişi var. Cengerli kilimi 10. Yüzyıldan itibaren Anadolu’ya göç eden Oğuz boylarıyla taşınan kültürel bir mirastır. 10 asrı aşan bir süredir hala Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Cengerli Köyü’nde kemk (ıstar) olarak adlandırılan kirkitli tezgahlarda dokunuyor. Cengerli kilimlerinde geometrik motifler kullanılıyor. Cengerli kilimlerinde en çok kullanılan motifler nakış (kanaviçe), güneş, mihrap, yarım mihrap, nazar(muska), avrat boşatan, kurt ağzı, sulu cami, hacer, hamaylı, bereket, hükümet, kındik, perli kındik ve dal gibi motiflerdir.
Oğuz boylarının Anadolu’ya göçleri sırasında Erzincan’a taşınan ve yüzlerce yıldır üretilen bu kültürel miras, coğrafi işaret tescilinin alınması ile birlikte büyük bir aşama kaydetmiş olacak.