Yakın zamanda duyurulan bu düzenleme, kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıkların yanı sıra komşuluk ilişkileri, ortaklık ve kat malikleri ile site yönetimleri arasındaki anlaşmazlıkları da kapsayacak. Uyuşmazlık yaşandığında, taraflar adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvurarak ücretsiz olarak bu uygulamadan yararlanabilecekler. Yıllık olarak ortalama 80 bin kira uyuşmazlığının arabuluculuk sürecine girmesi beklenirken, taraflar anlaşmaya varamazlarsa hala dava yolunu tercih edebilecekler.

Bu arabuluculuk sisteminin kira uyuşmazlığı davalarında %50 oranında bir azalmaya neden olabileceği öngörülüyor.

Milliyet gazetesinde yer alan bir habere göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, konu hakkında şunları ifade etti:

Erzincan İş-Kur’dan hibe desteği duyurusu Erzincan İş-Kur’dan hibe desteği duyurusu

"Artık bundan sonra kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarının daha hızlı çözülebilmesi amacıyla arabuluculuk sistemi kullanılacak. Komşuluk ilişkilerinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, ortaklıkla ilgili problemler ve benzeri kat malikleri ile site yönetimleri arasındaki anlaşmazlıklar da bu kapsamda yer alıyor.

Ancak en önemli konu, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklar. Bu tür sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için adımlar atılıyor. Şu an bir dava açıldığında, ilk duruşma gününün bile 1 yıl sonraya denk gelebildiğini görüyoruz. Kararın verilmesi ve temyize gönderilmesi gibi aşamalar da toplamda 2-3 yıl sürebiliyor. Bu durum, ev sahipleri ve kiracılar için büyük bir mağduriyete neden olabiliyor. İnsanların maddi ve manevi olarak zarar görmemesi adına, uyuşmazlıkların arabulucular aracılığıyla çözülmesi isteniyor.

Eğer bir anlaşmazlık varsa, 1 Eylül tarihinden itibaren arabulucuya gitmek gerekiyor. Burada arabulucunun mutlaka çözüm getireceği anlamına gelmez, ancak bazı konularda uzman birisinin katılımıyla anlaşmazlığın çözümü mümkün olabilir. Mahkemelerin iş yükü oldukça fazla. Bu sebeple, hızlı ve etkili bir çözümün sağlanması önem taşıyor."

Arabuluculuk süreci içinde görüşmelerin bir hafta içinde tamamlanması hedefleniyor. Zorunlu durumlarda, ek bir haftalık süre ile toplamda bir ay içinde arabuluculuk süreci tamamlanacak. Taraflar arasında anlaşma sağlanırsa ve taraflar anlaşma belgesine imza atarsa, bu anlaşma bir mahkeme kararı gibi hüküm ifade edecek ve taraflar arasında dava açılamayacak.