Ateşli çocuklarda sıvı kaybı olabileceğinden dehidrasyonu önlemek için su, meyve suları gibi sıvı takviyesi yapılması gerekiyor.

Ateşli çocuklarda sıvı kaybı olabileceğinden dehidrasyonu önlemek için su, meyve suları gibi sıvı takviyesi yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Yılmaz Ünal, “Ateşli çocuğunuza hafif ayrıca ince giysiler giydirilmesi gerekiyor. Aşırı giyinmek vücut ısısını atırarak, bu yüzden hafif ya da serin giysilerle rahat etmesini sağlanabilir. Ayrıca ılık suyla duş aldırmak gerekiyor. Oda ısısını ise  21- 22 dereceye düşürün” dedi.

Mürdüm Eriğinin Mucizevi Faydaları Mürdüm Eriğinin Mucizevi Faydaları

VM Medical Park Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hacer Yılmaz Ünal, çocuklarda ateş hakkında  açıklamalarda bulundu.

Dr Hacer Yılmaz

Çocuklarda sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının, kulak enfeksiyonlarının veya boğaz enfeksiyonlarının ateşe sebep olacağını dile getiren Uzm. Dr. Ünal, “Ateş, vücut sıcaklığını düzenleyen termoregülasyon sisteminin parçasıdır. Vücut sıcaklığını belirli aralıkta tutmaya çalışan vücut  mekanizmasıdır.  Termoregülasyon sistemi, ateşle vücut sıcaklığı artırarak mikrorganizmaların üremesi zorlaştırmaya çalışıyor. Vücuttaki hücre ve dokuları koruma amacı güdüyor. Bazı bakteri ve virüs türleri, vücut sıcaklığının artmasını sevmezler, bu sebeple ateş, enfeksiyonun yayılmasını sınırlamaya yardımcı oluyor” dedi

VÜCUTTA BİR PROBLEMİN OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ

Ateşin, genellikle bir enfeksiyon ya da vücutta bir problem olduğunun gösteren bir belirti olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ünal, “Ateş, vücuttaki bağışıklık sisteminin aktive olduğunun göstergesidir. Enfeksiyonla mücadele eden beyin, vücut sıcaklığını yükseltilerek mikroorganizmaların çoğalmasını zorlaştırmaya çalışıyor” dedi.

ATEŞ HER ÇOCUKTA FARKLILIK GÖSTERİYOR

Ateşin her çocuğa göre farklı yorumlandığına dikkat çeken  Uzm. Dr. Ünal, “Çocuklarda ateşin değerlendirilmesi için genel bir kılavuz bulunuyor. Ancak, bu değerler her çocuk için farklılık gösterebilirken, ateşin yüksekliğinin yanı sıra çocuğun genel durumu, bulguları ve yaş da dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı

Uzm. Dr. Hacer Yılmaz Ünal, Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve benzeri sağlık kuruluşlarının genel anlamda uyguladığı prosedürleri  sıraladı:

“Yenidoğan (0-3 ay): 38 °C veya daha yüksek ateş, acil tıbbi değerlendirme gerekiyor.

Bebekler ve küçük çocuklar (3 ay- 3 yaş): 38,3 °C veya daha yüksek ateş, genellikle önemli bir durumun belirtisi olabiliyor.

3 yaş ve üzeri çocuklar: 38,9 °C veya daha yüksek ateş, genellikle değerlendirilmesi gereken durumdur. Çocuğun yalnızca ateşi var, başka belirti yoksa genel görünümü iyi hareketliyse, etrafla ilgiliyse, ateş düşürücülerle, ateşi düşüyor ve 3 ila 5 saat aralıklarla tekrarlanıyorsa 48 ila 72 saat evde takip edilmesi öneriliyor. Bu süre sonunda döküntülü bir hastalık ortaya çıkabilirken, çocuk diş çıkarıyor da olabilir”

 ODA ISISINI 21-22 DERECEYE DÜŞÜRMEK GEREKİYOR

Uzm. Dr. Hacer Yılmaz Ünal, evde ateş düşürme yöntemlerini sıraladı:

“Ateşli bir çocuğunuz varsa, ona yeterli dinlenme fırsatı tanıyarak, aktiviteleri kısıtlayarak ve hafif bir uyku ortamı sağlayarak çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın.

Ateşli çocuklar sıvı kaybı olabilir, bu sebeple su, meyve suları gibi sıvıları almalarını sağlayın. Sıvı alımı, dehidrasyonu önlemeye yardımcı oluyor.

Ateş sırasında çocuğunuzu hafif ince giysiler giydirilmesi gerekiyor. Aşırı giyinmek vücut ısısını artırabiliyor. Bu sebeple hafif ve serin giysilerle çocuğunuzun rahat etmesini sağlayın.

Ilık suyla duş aldırın. Oda ısısını 21- 22 °C’ye düşürün.”

Ateşin sadece sayısal değeri değil, aynı zamanda çocuğun genel durumu, diğer bulgular ve sağlık geçmişinin de önemli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ünal, ”Ateşin yanı sıra çocuğun halsizlik, aşırı huysuzluk, solunum sıkıntısı, kusma gibi diğer belirtileri varsa veya çocuğunuz daha önce ciddi bir sağlık sorunu yaşadıysa, derhal doktoruyla  iletişime geçmeniz önemlidir” ifadelerini kullandı.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ