Öncelikle bir şikayetiniz varsa mulaka doktora görünmeniz gerekiyor. Geç kalmamak için sakın ihmal etmeyin. Ancak, hastalık belirtilerini beklemeden kendinizi basit yöntemlerle de kontrol edebilirsiniz. Uzmanlar, sağlıklı olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilecek bazı pratik testler öneriyor. İşte bu basit ama etkili yöntemler:
1. Kalp ve Akciğer Sağlığı İçin Parmak Testi
Parmaklarınızı ters bir "J" harfi oluşturacak şekilde birbirine yaklaştırın ve tırnaklarınızı birbirine değdirin. Tırnaklarınız arasında minik bir elmas şekli görüyorsanız, bu kalp ve damar sağlığınızın yerinde olduğunu gösterir. Eğer tırnaklarınız arasında boşluk yoksa veya parmaklarınız kalınlaşmışsa, bu oksijen eksikliğine ve dolayısıyla kardiyovasküler veya akciğer sorunlarına işaret edebilir.
2. İnme ve Demans Riski İçin Kalça Hareketi
Bu test için bir zamanlayıcıya ihtiyacınız olacak. Tek bacağınızı kaldırarak kalçanızı yere paralel hale getirin ve bu pozisyonda durabildiğiniz süreyi ölçün. Eğer 20 dakika veya daha uzun süre durabiliyorsanız, inme veya demans gelişme riskiniz düşüktür. Ancak, tek bacak üzerinde dengeyi korumakta zorluk çekiyorsanız, beyin damarlarınızda sorun olabilir.
3. Anemi İçin Göz Kontrolü
Aynanın karşısına geçerek alt göz kapağınızı aşağı doğru çekin. Eğer göz kapağınızın iç kısmı pembe renkteyse, bu sağlıklı olduğunuzu gösterir. Ancak soluk pembe veya sarımsı bir renk, kansızlık belirtisi olabilir. Anemi, vücudunuzun yeterli oksijen taşıyamadığı anlamına gelir ve bu durum hızlı yorulma ve nefes darlığına neden olabilir.
4. Hormonal Dengesizlik İçin Saç Testi
Günlük 50 ila 100 saç telini kaybetmek normaldir. Ancak, daha fazla saç dökülmesi hormonal dengesizliklerin bir işareti olabilir. Saçlarınız kuru ve temizken küçük bir tutam saç alın ve nazikçe çekin. Eğer elinizde 2-3 tel saç kalıyorsa bu normaldir. Daha fazlası varsa bir uzmana başvurmanızda fayda var.
5. Diyabet İçin Kalem Testi
Bu test için bir arkadaşınızdan yardım alın. Arkadaşınızın, arkasında silgi olan bir kalemle sırasıyla ayağınıza ve ayak parmaklarınıza dokunmasını isteyin. Gözleriniz kapalıyken, kalemin hangi ucuyla dokunulduğunu söyleyebilir misiniz? Eğer dokunmayı hissetmekte zorlanıyorsanız, bu diyabetin sinir hasarına neden olduğu anlamına gelebilir.