Faktoring kurum ve şirketlerin satış yapmaları sonucu şirketlerine giren ve henüz tahsilatı yapılmamış çek veya senetleri herhangi bir faktöring firmasın devrederek nakit paraya dönüştürme işlemlerinin bütünüdür. Bu nakit paraya dönüştürme işlemi yalnızca yurt içi ticarette değil yurt dışı piyasalarında mal ve hizmet faaliyetlerinde bulunan şirketler içinde mümkündür. Faktoring şirketleri, firmalara 3 farklı hizmet şekli sunmaktadır.

1. Finansman: Henüz vadesi gelmemiş alacakların sınırlı bir ön ödemenin üstünde satıcı olan firmaya faktöring şirketi tarafından ödenmesidir.

2. Garanti Hizmeti: Mal mukabili yani açık hesap usulü ile çalışılan işlemlerde alış işlemini gerçekleştiren şirketin ödenmesi gereken miktarı ödeyememesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda alıcı firmaya faktöring şirketi tarafından sunulan limitler dahilinde ödeme yapmasına dair garanti işlemi sağlanır.

3. Tahsilat ve Alacak Yöntemi: Satış işlemi yapan şirketin alacaklarını faktöring şirketine devretmesi sonucunda tahsilat işlemlerini de faktöring şirketi üstlenir. Böylece alacakların devredildiği faktöring şirketi, firmanın alacak yönetimini de devralmış olur.

Faktoring İşlemlerinin Avantajları Nelerdir?

Faktoring şirketleri hem alacaklı olan hem de ödeme yapacak firmalara birçok avantaj sunmaktadır. Tek bir tarafı desteklemek yerine iki şirketi de destekleyen faktöring şirketlerinin sunduğu avantajlara bakılacak olursa,

  • Alacakların nakit paraya çevirme işlemleri oldukça hızlı ve pratiktir. Süreci uzatan prosedürler ve evrak işlemleri yoktur.
  • Bankalar kredi vermek için şahıslardan ipotek olarak sunulmasını veya teminat göstermesini talep eder. Oysaki faktöring hizmetlerinde firmaların teslim ettikleri çekler teminat belgesi yerine geçmektedir.
  • Bankalar firmaları belli limit sınırları koyar. Ve bu limitlerin aşılması söz konusu değildir. Bunun yanı sıra faktöring şirketleri firmalara yaptıkları satış miktarlarına göre limit artırma şansı verir.
  • Faktöring şirketleri alacaklı olan firmalara müşterilerinin finansal durumu hakkında bilgi akışı sağlayarak, alacaklı firmaların karşılıksız çeklerle karşılaşmalarının önüne geçer.
  • Yapılan işlemler sonucunda firmaların ödemeleri gerek tutar en başında paylaşılır. İşlemeler başladıktan sonra faiz, zorunlu sigorta veya kapama cezası gibi ek masraflar çıkartan durumlarla karşılaşılmaz.
  • Firmaların çeklerini nakit paraya çevirmeleri sonucunda herhangi bir firma veya bankaya borçlanmadan alacak işlemlerini tamamlarlar. Böylece şirketin bilançosunda bulunan hazır değerler artar böylece artan hazır değerlerin durumunu ifade eden likiditesi artmış olur.
  • Satılan malın hatalı olması gibi satıcı firmayı ilgilendiren durumlar dışında, faktöring şirketleri firmanın alacaklarının ödenmemesi gibi durumları üstlendiği için satıcı firmanın bankalardan kredi çekme işlemine yönelmesinin önüne geçer.
  • Faktoring şirketleri ile çalışan firmaların bünyelerine giriş çıkış yapacak nakit akışı daha realist planlarla düzenlenir.

Satış işlemlerini vadeli olarak gerçekleştiren bu sebeple müşterilerinin ödemelerini geç yapma ihtimali yüksek olan firmaların tamamı faktöring şirketleri ile çalışabilmektedir. Kendilerinden finansal olarak daha güçlü müşterilerle çalışan küçük boyutlu firmalar için faktöring şirketleri büyük avantajlar sağlarlar.

Faktoring Hizmetinin Banka Kredilerinden Farkları Nelerdir?

Faktoring Firmaları da BDDK’nın yetkilendirdiği finansal kurum ve kuruluşlar arasında yer alsalar da bankalardan ayrılan birkaç özellikleri vardır.

1. Kredi başvurusunda kıyasla çok daha hızlıdır.

2. Kredi başvurularında başvuran şirket göz önünde bulundurulurken faktöring de alacaklı kurum incelenir.

3. Faktöring hizmetlerinin limit seviyesi sabit değildir.

Erzincan nüfusuna göre çok fazla Erzincan nüfusuna göre çok fazla

4. Herhangi bir teminat şartı aranmaz.

Editör: Haber Merkezi 1