Son yıllarda sosyal medyada ünlenen birçok ismin kendi adına kozmetik ürünler çıkararak piyasaya sunmasının sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, bu kozmetik ürünlerin internetle diğer ortamlarda satılması ile birlikte sahte ve uygunsuz kozmetik ürün kullanımına bağlı sağlık problemlerinde önemli artış görüldüğünü söyledi.

Türkiye’de birçok insan sosyal medyada ünlü olduktan sonra kendi kozmetik şirketini açarak, satış yapıyor. Bu durumda da kozmetik ürünlerinin tanıtımını yapıyor. Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, son dönemde kozmetik ürünü kullanımına bağlı artan sağlık sorunlarına dikkat çekti. Bu konu hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Fenomenlerin kozmetik ürünü alma konusunda vatandaşları etki altında bıraktığını ifade eden Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, “Tıbbi ürün, besin takviyesi ve kozmetik ürün alırken dikkatli olmak gerekiyor. İnternet veya sosyal medyadan bu tür ürünlerin alınması güvenilir olmayabiliyor. Ürünlerin güvenli olup olmadığını anlamak ve bilinçli tüketici olmanın yolları bulunuyor.  Güvenli ilaç alımı için Türk ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) bazı kuralları vardır. Bu ürünlerin üzerinde Türkçe etiket bulunmalı, bu etikette de ürünün imalat veya ithalat bilgisi, menşei, ürün içeriği, üretim ve son kullanma tarihi yazması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ürün sorgulanması için barkot takip sistemi bulunuyor. Ürün alırken bu barkot sisteminden sorgulanması oldukça önemlidir” dedi.

Uzmanlar: Yoğun iş temposunda sağlık yaşam nasıl olur? Uzmanlar: Yoğun iş temposunda sağlık yaşam nasıl olur?

“Sahte kozmetik ürün kullanımına bağlı sağlık sorunları  arttı”

Sahte kozmetik ürünü kullanımına bağlı sağlık problemlerinde artış yaşandığını belirten Uzm. Dr. Yıldız, “Son yıllarda sosyal medyada ünlenen birçok isim kendi adına kozmetik ürünler çıkarıp, piyasaya sunuyor. Bu ürünler internet ya da internet dışında pazarlarda, ucuzluk pazarlarında, güzellik salonlarında satılıyor. Bazı ürünlerde yasal olarak yazılması yasak olmakla beraber ‘Bir ayda tedavi eder’, ‘Anında mükemmel sonuç’, ‘Lekelere bir ayda veda edin’ gibi ibareler bulunuyor. Bu ifadeler insanları cezp ediyor. Bir ürünün üzerinde bu ibareler yazıyorsa, bu ürünler güvenilir olmuyor. Son zamanlarda sahte ve uygunsuz kozmetik ürün kullanımına bağlı sağlık sorunlarında  önemli artış gözleniyor. Bu ürünlerin bir kısmının sahte olması ya da  bir kısmının da cilt için zararlı kimyasal içeren maddeler tespit edilmiştir. Bu ürünler uygun şartlarda üretilmediği için içeriği tam olarak bilinemeyebiliniyor. bu ürünlerin hazırlandığı şartlar temiz olmadığı için enfeksiyon riski de olabiliyor. Ürünlere bulaşan mikrobik maddeler sebebiyle kullanıcılarda; deride kızarıklık, yanma, ağrı ve ateşle kendini gösteren enfeksiyonlar gelişebiliyor” dedi

Kaynak: İHA