Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen konu hakkında bilgiler aktarıyor.

Grip şikayetiyle hastaneye giden 5 hastanın 4’ü Kovid-19 Grip şikayetiyle hastaneye giden 5 hastanın 4’ü Kovid-19

Halk arasında gece körlüğü olarak biliniyor.  Genetik faktörlerin ve çevresel etmeler ile tavuk karası hastalığı ortaya çıkar.  Böylelikle annesinde veya babasında gece körlüğü hastalığına sahip olan bireyler, bu hastalık açısından risk altındadır.

Gece körlüğü belirtileri arasında en bilindik olanı, bireyin gece saatlerinde, loş ortamda, görüş açısını önemli ölçüde yitirmesidir. Birey hafif karanlık ortamda çevresini normalden daha da karanlık bir şekilde görür. Göz içindeki retinada ışığa duyarlı hücrelerin daha az olmasıyla meydana gelen bu durum kişinin günlük yaşamını zorlaştırıyor.  Kişi hem sabaha karşı hem akşam vakitlerinde hem de gece saatlerinde araba kullanmak güçleşebilir. Tavuk karası tehlikeli olup ilerleyen bir göz hastalığıdır. Kişinin gözündeki fotoreseptör hücrelerin sayısında zamanla azalma meydana gelir. Bu durum zaman içerisinde kişinin geceleri daha az görmesine neden olur. Gelişen teknoloji ile ve yaşam tarzında değişiklilikler ile tavuk karasının ilerlemesini azaltmak mümkündür.Bazı durumlarda tehlikeli olan gece körlüğü, özellikle gece yürürken düşmeleri ve kendilerini yaralamaları olabilir. İstatistiksel olarak gece araba sürüşlerde trafik kazası yapabilirler. Bu durum da hem kendi ve çevrelerindeki kişilerin hayatlarını zorlaştırabilir. Gece körlüğü tedavi edilmez ise bu hastalığa sahip bireyler şikâyetlerinin daha hızlı ilerlediğini ve az ışıklı ortamlarda daha çok az görmeye başlayacaklardır.  Bundan dolayı gece az görme şikâyetleriniz varsa bir göz dok rotu ile görüşme sağlanmalıdır.  Erken teşhis ile tavuk karası hastalığının ilerleme hızını azaltmaya yönelik erkenden çalışmalar yapılabilir. A vitamini eksikliği sebebiyle meydana gelen gece körlüğü,bu minerallerin eksikliğinde hızlıca ilerlemekte ve gelişim gösteriyor. Bundan dolayı a vitamini tedavi aşamasında veriliyor.  

Gece Körlüğü Tedavisi?

Gece körlüğü diğer adıyla tavuk karasının ilerlemesini azaltmak ve bireyin loş ortamlarda görüş kalitesinin hızının azalması önlemek için yapılan özel bir tedavidir. Göz içerisinde yer alan mercek, dış ortamdan gelen ışık demetlerini belli bir açıyla kırar ve retinaya yönlendiriliyor. Retina bünyesinde bulunan fotoreseptör yani ışığa duyarlı sinir hücreleri bu ışık demetlerini algılayarak, işler ve sinirsel sinyallere dönüştürerek beyne iletiliyor. Böylece görme işlevi sağlıklı bir şekilde gerçekleşmiş oluyor. Tavukkarası hastalarında ise bahsi geçen fotoreseptör hücrelerin sayısı azalmaktadır, bu hücrelerin yapısında da sorunlar görülebiliyor. Buna bağlı olarak da bireyler loş ortamlarda veya gece saatlerinde çevrelerini görmekte zorlanılıyor. Tavuk karası tedavisi bu hastalığın ilerleme hızını azaltmak ve bireyin görme yetisini ciddi ölçüde yitirmesini önlemek amacıyla yapılıyor.Tavuk karası tedavisi veya gece körlüğü tedavisi birtakım yaşam tarzı değişiklikleri, vitamin ve mineral takviyeleri, düzenli doktor kontrolü ve benzer uygulamalar ile yapılıyor. Tavuk karası olan bireylere genelde A vitamini ve çinko gibi destekleyici madde takviyeleri veriliyor. Ancak doktorun önerdiği dozun dışında A vitamini kullanılmamalıdır. Çünkü bu vitamin yağda çözünen bir yapıya sahiptir ve vücutta birikim yapabilmektedir.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ