Bu beklenmedik uzatma, daha önce belirlenen 27 Ağustos tarihini esneterek, mükelleflerin üzerindeki yükü hafifletmeyi amaçlıyor. Karar, özel hesap dönemine tabi mükellefleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

MÜKELLEFLER İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Yapılan bu düzenleme, vergi mükelleflerine nefes aldırırken, tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerini de aynı tarihe kadar uzatıyor. Bu, birçok mükellef için büyük bir fırsat anlamına geliyor.

Bu yeni süre uzatımı, mükellefler için son derece kritik. Detaylar ve başvurular için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi duyuruları takip edilmeli.

Geçici Vergi Nedir?

Geçici vergi, basit usulde vergilendirilenler hariç tüm ticari kazanç sahiplerinin, serbest meslek erbaplarının ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme dönemlerinin Gelir ve Kurumlar Vergisi’ne mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen peşin vergi uygulamasıdır.

Halk arasında Geçici vergiye, peşin vergi de denir. Öte yandan geçici vergi, tüm yılın kâr/zarar hesaplamalarının tek seferde yapılması beklenmeden üçer aylık dönemlerde elde edilen kazancın vergisinin önden tahsil edilmesi amacıyla kullanılır.  

Geçici Vergi Beyannamesi Nedir?

Geçici vergi beyannamesi, yıl boyunca ödenmesi gereken toplam tutarın 3 aylık parçalar halinde tahsil edilmesidir. Diğer bir deyişle geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleriyle serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.

Mükelleflerin durumuna göre kurumlar vergisi mükellefleri ve bilanço defteri tutan mükelleflerin geçici vergi beyannamelerine, gelir tablosu eklemesi gerekir. Diğer yandan işletme defteri tutmakla yükümlü mükelleflerin, gelir vergisi beyannamelerine hesap özeti eklemesi gerekir.

Geçici vergi ödemeleri, Maliye Bakanlığı tarafından alınır. Geçici vergi hesaplaması, mükellefler için geçici vergi verilmesi gereken dönemin üçer aylık kazançlarına bakılarak yapılır. Gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde uygulanan %15’lik oran uygulanarak geçici vergi hesaplanmaktadır.

Geçici Vergi Beyannamesi, kazanç vergilerinin tahsilatını öne almayı ve kazançların elde edildiği takvim yılına yaymayı amaçlamaktadır. Geçici vergiler, Geçici Vergi Beyannamesi düzenlemek için beyan edilir ve bu beyana istinaden ödenir. Geçici Vergi Beyannamesi örneğine Gelir İdaresi Başkanlığı Beyanname Formları & Bildirimler adresinden ulaşabilirsiniz.

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisi, bireylerin ve kurumların belirli bir dönemde elde ettikleri kazançlar üzerinden devlete ödedikleri yükümlülüktür. Türkiye'de gelir vergisi, kişisel kazançlar üzerinden alınır ve girdinin türüne göre farklı oranlarda uygulanır. 

En ucuz ayçiçeği yağı hangi markette? En ucuz ayçiçeği yağı hangi markette?

Gelir vergisi hesaplama, bireylerin yıllık kazançlarını belirleyerek matrahı oluşturmayı ve bunun üzerinden belirlenen orana göre vergi miktarını hesaplamayı içerir. Mali durum, meslek ve diğer faktörlere bağlı olarak gelir vergisi miktarı değişebilir. Gelir vergisi, kamu harcamalarını finanse etmek için önemli bir gelir kaynağıdır. 

Editör: Haber Merkezi - SK