Gözde arpacık çıkması sıklıkla karşılaşılan ayrıca çoğu zaman kişiyi rahatsız eden bir rahatsızlıktır.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay konu hakkında bilgiler verdi.
Arpacık oluştuğunda göz kapağında sivilce benzeri kızarıklık ile kabarıklık oluşmasıyla, buna göz kapağında ağrı ve rahatsızlık hissi eşlik ediyor. Gözde arpacık genellikle birkaç gün-1 hafta içinde geçiyor. Bazenleri ise düzelmesi daha uzun sürebiliyor. Bu dönemde göz kapağı temizliği ile hijyenine dikkat edilmesi, sıcak kompres uygulanması ayrıca göz doktorunuzun önereceği antibiyotikli damla ve pomatların kullanılması oldukça önemlidir.
Tıbbi olarak hordeolum olarak bilinen arpacık, göz kapağının içinde ya da dışında gelişen küçük ve ağrılı bir yumrudur. Genellikle Staphylococcus aureus bakterisi olmak üzere bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyor.
İKİ ARPACIK TÜRÜ VARDIR:
*Dış Arpacık (Dış Hordeolum): Bu tip, kirpik dibindeki bir yağ bezinin enfekte olmasıyla ortaya çıkıyor. Göz kapağının dış kenarında kırmızı, şiş bir yumru olarak görülüyor.
*İç Arpacık (İç Hordeolum): Bu tip, gözyaşına yağlı maddeler salgılayan meibomian bezindeki bir enfeksiyondan kaynaklanıyor. Göz kapağının iç kısmında oluşarak, dış arpacıktan daha ağrılıdır.
-Arpacıklar, göz kapağındaki yağ veya ter bezleri tıkandığında, bakteriler tarafından enfekte edildiğinde gelişiyor. Arpacıkların ortaya çıkmasına katkıda bulunan unsurlar şunlardır:
*Kötü hijyen: Yıkanmamış ellerle gözlere dokunmak ya da göz makyajını düzgün bir şekilde temizlememek göz kapaklarına bakteri bulaştırarak enfeksiyon riskini artıyor.
*Blefarit: Bu, göz kapağı kenarları boyunca tıkanmış yağ bezleri sebebiyle göz kapaklarının iltihaplanmasıyla karakterize bir durum olup, kişiyi arpacıklara daha yatkın hale getiriyor.
*Stres veya yorgunluk: Stres veya yorgunluk sebebiyle zayıflayan bağışıklık sistemi, vücudu arpacık da dahil olmak üzere bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getiriyor.
Arpacık genellikle birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden geçiyor. Etkilenen göze günde birkaç kez uygulanan sıcak kompresler rahatsızlığı hafifletmeye ayrıca drenajı teşvik etmeye yardımcı oluyor. Arpacığı sıkmamak veya patlatmaya çalışmamak gerekiyor. Çünkü bu enfeksiyonu yayabilir ,durumu daha da kötüşleştirir.
Arpacık devam ederse, giderek daha ağrılı hale gelirse, görüşü etkilerse veya ateşe neden olursa, tıbbi yardım almanız öneriliyor. Bazı durumlarda, doktor antibiyotik reçete edilirek, arpacığı boşaltmak için küçük bir prosedür uygulanıyor.