Ceza İnfaz Kanunu'na göre hadım yasası, suçtan hüküm giymiş kişilerin infaz sürecinde "tıbbi tedaviye" tabi tutulmasını, infaz hakiminin takdirine bırakıyor. Bu düzenleme, suçluların cezalarının infazı sırasında ya da koşullu salıverilmeleri durumunda, belirli yükümlülükleri yerine getirmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.
HADIM YASASI NEDİR?
Kanunun ilgili maddesi şöyle açıklanıyor:
"188. madde hariç olmak üzere bu suçlardan dolayı hapis cezasına mahkûm olanlar hakkında, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde, aşağıdaki tedavi veya yükümlülüklerden bir veya birkaçına infaz hâkimi tarafından karar verilir:
Tıbbi tedaviye tabi tutulmak
Tedavi amaçlı programlara katılmak"
Tarihi bağlamda "hadım" terimi, genellikle erken yaşlarda hadım edilen erkekleri tanımlamak için kullanılmıştır. Bununla birlikte, bazı eski kaynaklarda bu terim, hadım edilmemiş fakat bekâr olan ya da evlenmeyi ve çocuk sahibi olmayı istemeyen kişiler için de kullanılmıştır.
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN 'HADIM YASASI' AÇIKLAMASI
Sözcü'nün haberine göre; önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Cinsel suçlara ilişkin hadıma yönelik bir çalışma yapılması günümüzde mümkün mü?" sorusu üzerine şöyle yanıt verdi:
"Ceza İnfaz Kanunu'muzda önceki senelerde gündeme geldiğinde, o zaman Adalet Komisyonu üyesi olarak hatırlıyorum konuyu. Ceza İnfaz Kanunu'muzun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi var. Bu anlamda mevzuatımız buna uygun. Tabii orada uygulamayı geliştirecek şekilde belki mevzuatta yeni bir düzenleme yapılabilir."