Tuz ağız tadı olarak bilinir. Tuzun kullanım alanı o kadar genişki tarih boyunca oldukça önemli bir yeri var. Gıdaları korumadan evleri korumaya, maneviyata ermede o kadar geniş bir alandır tuz konusu. Biz buğün bednen sağlık konusunu ele alacağız. Yıllardır herkesin birbirine sorduğu yemeklerde sofralarda hangi tuz daha sağlıklı? Hangisini kullanmalıyız?

Himayala tuzu, kaya tuzu, sofra tuzu, koşar tuzu, deniz tuzu, kelt tuzu, pembe tuz,  liste böyle uzayıp gidiyor.

Vucudumuz için gerekli olan sodyum kaynağıdır. Az miktarda magnezyum ve potasyum içerir. Tuz ayrıca iyot için en ekonomik herkesin ulaşabileceği gıdadır. Her kimyasalın olduğu gibi fazla alınan sodyumda zararlıdır. O yüzden de fazla tuz tüketmek zararlıdır. 

Tuz Çeşitleri

Sofra Tuzu – Rafine Tuz

Sofra tuzları işlenmiş rafine tuzlardır. Dışarıdan iyot ilavesi yapıldığı için iyotlu tuz olarak da bilinirler.

İnce öğütülmüş çok minik tanelidir. Birbirine yapışmaması ve nemlenip taşlaşmaması için işlem sırasında içine bazı kimyasallar ilave edilir. Bazıları ise şeker katar.

Deniz tuzu

Deniz tuzu, deniz suyunun buharlaşmasıyla üretilir. İnce taneli öğütülerek veya iri kristalli yapıda olabilir.

Deniz tuzu; demir, potasyum ve çinko gibi eser miktarda ekstra mineral içerebilir. Bu da farklı bir lezzet vericidir.

Ancak denizlerdeki kirlenmelerden dolayı son yıllarda tavsiye edeni azdır. Çünkü kirlenmeyle birlikte istenmeyen çeşitli mikroplastikler tuza karışabilir.

Çağatay Kansız Beslenme ve Diyet Danışmanlığı - Hangi tuzu kullanalım🤔❓ 🧂 Tuz = Sodyum klorür, 1 tatlı kaşığı tuz 5-6 gram, 1 gram tuz 400 mg sodyum  içeriyor👍🏻 🌟Bu değerler bütün tuz çeşitleri

Himalaya Tuzu – Pembe Tuz

Himalaya tuzu dünyanın yalnızca belli bir bölgesinde çıkarılır. Pembe rengi içerdiği demir oksitten alıyor. İçinde bulunan demir oksit oranına göre pembe tonu farklılaşır. İçerdiği sodyum miktarı kaya tuzu ile aynıdır. İçerdiği demirin etkisi nedeni ile pişirme sonrası yada salatalarda önerilir.

Kaya Tuzu –  Koşer Tuzu – Salamura Tuzu

Kaya tuzu sofra tuzunun işlenmemiş ve kimyasına müdahale edilmemiş saf halidir. bundan dolayı doğal kaya tuzu nemli ve pürüzlü bir yapıdadır bir kristaldir.

Toplum sağlığını tehdit eden hastalığa karşı Erzincan bilgilendiriliyor... Toplum sağlığını tehdit eden hastalığa karşı Erzincan bilgilendiriliyor...

Saf kaya tuzu topaklanmayı önleyici kimyasal maddeler ve ilave iyot gibi katkı maddeleri içermez.

Bir çay kaşığı  kaya tuzu, 1 çay kaşığı sofra tuzundan biraz daha az sodyum içerir. Ancak bunun nedeni kaya tuzunun daha iri taneli olması, dolayısıyla kaşığa daha az tuz sığmasından kaynaklanır.

Kelt Tuzu

Kelt (Celtic) deniz tuzu, Kelt denizi yakınındaki Fransa’nın Brittany’sinden elde edilir. İşlem sırasında tüm sular buharlaşmamış olduğundan diğer tuz türlerine kıyasla yüksek bir neme sahiptir.

Kelt tuzu, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko gibi eser miktarda mineral içeren açık gri renktedir. Sodyum miktarı sofra tuzuna göre biraz daha düşüktür

Baharatlı ve Tütsülenmiş Tuzlar

Bu gruptaki tuzlar tamamen damak tadına yöneliktir.

Baharatlı tuz, sarımsaklı tuz, kerevizli tuz, soğanlı tuz gibi çeşitli ürünler bu grup içinde yer alan tuzlardır.

Tütsülenmiş tuzlar ise dumansı bir tada sahiptir. Tuzları Tütsüleme için kullanılan ağacın cinsi tuzun tadı üzerinde etkilidir.

Tütsülenmiş tuzlar sofra tuzu ile benzer miktarda sodyum içermektedir.

Editör: Haber Merkezi - SK