Türkiye’de başta lokantalar, yemekhaneler ve oteller olmak üzere tüketimin olduğu tüm noktalarda tonlarca gıda çöpe gitmeye devam ediyor. Türkiye'de ise her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Bu miktar, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlardaki tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor. Gıda kayıp ve israfının %56'sı gelişmiş ülkelerde, geriye kalan %44'lük kısmı ise gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkıyor. Gelişmekte olan ülkelerde gıda kayıpları daha çok üretim, saklama, işleme, dağıtım ve pazarlama aşamalarındaki altyapı eksikliğinden, gelişmiş ülkelerde ise perakende ve tüketim aşamalarındaki gıda israfından kaynaklanıyor.
Dünyada ve ülkemizde binlerce ton gıda çöpe giderken Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi hayata geçirdiği projeyle tonlarca gıdanın kurtarılmasını ve milli servetin çöpe atılmasının önüne geçecek.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 14 Ekim 2024 Pazartesi gününden itibaren israfın önüne geçmek amacıyla Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Hukuk Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi yemekhanelerinde rezervasyon sistemine geçiyor.
Yeni sistemle adı geçen fakülte ve yüksekokulların yemekhanelerinde kişi sayısına göre değil rezervasyon sayısına göre yemek çıkacak. Böylelikle tüketilmeyen ve çöpe giden yüzlerce porsiyon yemek israfının önüne geçilecek.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü rezervasyon sisteminin nasıl işleyeceğini ayrıntılı olarak kurumsal web sitesi üzerinden öğretim üyeleri ve öğrencileriyle paylaştı.
Türkiye’de gıda israfının ortadan kaldırılması amacıyla hükümetlerin ve bakanlıkların yıllar süren mücadelesine Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nden iyi bir uygulamayla destek verildi.