Kalp hastalığı dünya genelinde kadınlar arasında ölümlerin başlıca sebebidir.  

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, kadınlarda kalp hastalığıyla ilgili  bilgiler verdi.

Kadınların risk unsurlarını tanımaları ayrıca kalp sağlığına uygun yaşam tarzlarını benimsemeleri oldukça önemlidir.

Kadınlar, tipik olarak erkeklerde görülenlerden farklı kalp krizi bulgularını yaşayabiliyor. Belirtiler arasında göğüs ağrısı ya da  rahatsızlığı, nefes darlığı, bulantı ile kusma, sırt veya çene ağrısı bunun yanı sıra  olağandışı yorgunluk sayılabiliyor.

Korkutan rakam; 70 yaş üstü her 5 kişiden biri Alzheimer Korkutan rakam; 70 yaş üstü her 5 kişiden biri Alzheimer

Kadınlarda kalp hastalığı için risk unsurları arasında yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, fiziksel hareketsizlik, sigara kullanımı ila ailede kalp hastalığı öyküsü yer alıyor.

Kadınların kalp krizi bulguları yanlış yorumlanabilinirken bazen de önemsenmeyebilir, bu da tıbbi müdahalenin gecikmesine sebep oluyor. Kadınların bulguları hemen fark etmeleri ayrıca bir kalp sorunundan şüpheleniyorlarsa tıbbi yardım almaları oldukça önemlidir.

Düzenli fiziksel aktivite kalp sağlığına önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Kadınlar, sağlık uzmanları tarafından önerildiği gibi haftada 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı hedeflemeleri gerekiyor.

Sağlıklı bir diyet kalp sağlığında hayati bir rol oynuyor. Kadınlar meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ila sağlıklı yağlar açısından zengin dengeli bir diyet tüketmeye odaklanıyor. Bunun yanı sıra  tuz, şeker ve doymuş/trans yağ alımını sınır getirmelilerdir.

 Kan basıncı, kolesterol seviyeleri, kan şekeri seviyeleri ila vücut kitle indeksi (BMI) dâhil olmak üzere hayati sağlık rakamlarınızı bilmek önem arz ediyor. Düzenli sağlık kontrolleri ve taramalar erken teşhisi önlemede önemlidir.

Kronik stres kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Meditasyon, yoga, hobiler gibi stres azaltıcı faaliyetlerde bulunmak ya da danışmanlık almak kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

Bu önemli  noktaları anlamak ,düzenli sağlık kontrollerinin yanı sıra kalp açısından sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, kadınlarda kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ