Kusurlu ya da hatasız olduğunuz bir maddi hasarlı trafik kazası sonrasında, kazaya karışan araçların sürücüleri ile anlaşmalı bir şekilde hazırlayacağınız hasarlı trafik kazası tespit tutanağı, hasarınızın karşılanması bakımından önemlidir. Zorunlu Trafik Sigortası ya da Kasko Sigortası, bu tutanakta yer alan bilgiler doğrultusunda hasarları karşılar.
Şimdi, “Kaza tespit tutanağı nasıl hazırlanır?” sorusundan yola çıkarak, tutanağı doldururken yararlanabileceğiniz önerilerimizi sizinle paylaşalım.
1. Trafikte Güvenliği Sağlayın
Eğer kaza nedeniyle yaralanan biri varsa öncelikle sağlık ekiplerini çağırmalısınız. İlk yardım eğitiminiz varsa, sağlık ekipleri gelene kadar siz de yaralılara müdahale edebilirsiniz.
Akan trafikte kaza yapan araçları bırakmak trafiğin kilitlenmesine ve başka kazalara sebep olabilir. Bu nedenle eğer araçlar hareket ettirilebilir bir durumdaysa, kazaya dâhil olan diğer sürücülerle anlaştıktan ve delil fotoğrafını çektikten sonra hemen araçları emniyet şeridine çekmeli ve acil durum üçgenleri aracılığıyla kazayı diğer sürücülere işaret etmelisiniz. Bu sayede hem diğer sürücülerin hem de kendinizin güvenliğini sağlarsınız. Ayrıca, yansıtıcı yeleği de asla unutmamalısınız. Alacağınız önlemler daha büyük sorunları engelleyecektir.
2. Tutanağı Eksiksiz Bir Şekilde Hazırlayın
Tutanağı eksiksiz bir şekilde doldurmak oldukça önemlidir. Araçların ve sürücülerin bilgileri, poliçe numarası, tarih, saat, kazanın meydana geldiği nokta, arabanın içinde yaralıların veya hasarın olup olmadığı gibi tüm detaylar tutanakta yer almalıdır. Bunun yanı sıra varsa görgü tanıklarının ifadelerine ve adreslerine de tutanakta yer verebilirsiniz. Tutanağı doldurduktan sonra kazaya karışan her araç sahibinin tutanağı imzalaması gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca araçları emniyet şeridine çekmeden kazayı hızlı bir şekilde fotoğraflamak da oldukça önemlidir.
Tutanak, gereksiz detaylardan kaçınıp, okunaklı bir yazıyla tutanak doldurulmalıdır.
3. İhtiyaç Olan Durumda Trafik Polislerinden Yardım Alın
Bir kaza sonrasında elbette ki taraflar gergin olabilir fakat soğukkanlılığı korumak ve sakin bir şekilde uzlaşma sağlamak oldukça önemlidir. Eğer ortam çok gerginse ve anlaşma sağlamakta zorlanıyorsanız trafik polisinin müdahale etmesini talep edebilirsiniz. Bu detaya da tutanakta yer verebilirsiniz.
4. Her Sürücüye Bir Kopya Verin
Her bir ilgilinin gereken şekilde doldurulmuş kaza tutanağının bir kopyasını alması zorunludur. Bu belgeyi imzalamak herhangi bir şikayette bulunmayı ve teminatlarına göre suçsuz olan sürücüye tazminatı kolaylaştırır. Öte yandan, tutanak isteğiniz şekilde doldurulmamış yani tutanakta yer alan bilgilerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız belgeyi imzalamak zorunda değilsiniz. O durumda yargı sürecini çözecek olanlar sigorta şirketleri olacaktır.
5. Geçerlilik Süresini Geçirmeyin
Doldurduğunuz maddi hasar tutanağını, kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde sigorta şirketlerine iletmelisiniz. Aksi takdirde kaza tespit tutanağının geçerlilik süresi sona erer.