Otomotiv sanayisinde; araba, kamyon, motosiklet, scooter gibi her türlü motorlu taşıtın ve hatta römorkların kimlik kartı olarak kabul edilebilecek araç şasi numarası, her araca özel olan 17 haneli bir seri numarasından oluşur. VIN (Vehicle Identification Number/Araç Tanımlama Numarası) olarak da bilinen şasi numarası; Zorunlu Trafik Sigortası’ndan araç hasar durumuna, Kasko Sigortası’ndan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir. Şimdi, şasi numarası ile ilgili diğer ayrıntıları sizinle paylaşmaya başlayalım.
Şasi Numarası Nedir?
Şasi numarasının ilk kullanımı 1954 yılında olsa da kullanımın ilk yıllarında herhangi bir standart yokmuş. 1981 yılına kadar her üreticinin kendi kendine ve farklı formatlarda araçlarına koyduğu seri numarası olan şasi numarası, 1981 yılına gelindiğinde Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresinin getirdiği standartla 17 karakterli bir görünü
Şasi Numarasının Kaçıncı Karakteri Ne Anlama Geliyor?
- Numaranın ilk iki karakteri, aracın nerede üretildiğini gösterir. Bu karakterler sayesinde aracın üretildiği kıtayı ve ülkeyi öğrenebilirsiniz.
- Üçüncü karakterler aracın ne tip bir araç olduğunu belirtir. Yani üçüncü karakter sayesinde aracın otobüs mü otomobil mi olduğu ile ilgili bilgiye ulaşılabilir.
- Dördüncü karakterden sekizinci karaktere kadar sırasıyla aracın markası, motor hacmi ve motor tipine işaret edilir.
- Şasi numarasının dokuzuncu karakteri güvenlik numarasıdır.
- Onuncu karakter, model yılını gösterir.
- On birinci karakterden aracın üretilmiş olduğu fabrika anlaşılır.
- En sondaki 6 karakter ise aracın seri numarasıdır.
me bürünmüş.
Trafiğe çıkan her araç için zorunlu olan şasi numarası, aracın hangi yıl hangi ülkede üretildiğini, üretim yılını, araç kasa ve motor tipini, aracın üretildiği fabrikayı ve o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğunu gösterir. Her ne kadar “numara” olarak tanımlansa da 17 hane içinde bazı harfler de bulunur. Harfler arasında “o” harfi, “i” ve “q” harfleri bulunmaz. Bunun nedeni ise bu harflerin, “0” (sıfır) ve “1” (bir) rakamlarıyla karışmasının önüne geçmektir.