Kış aylarının zorlu hava koşullarında yolda kalmamak ve güvenli sürüş sağlamak için arabanızı soğuk havalarda kontrollü bir şekilde çalıştırmalısınız. Adım adım soğuk havalarda araba nasıl çalıştırılır ve nelere dikkat edilmeli bakalım:
- Aracı çalıştırmadan önce mutlaka motor kısmını ve egzoz borusunu kontrol edin. Çünkü soğuk havalarda sokaktaki hayvanlar ısınmak için arabaların iç kısmına girebilir. Olası bir kazayı önlemek için kış aylarında aracı çalıştırmadan önce bu alanları kontrol etmenizde fayda var.
- Soğuk havalarda arabayı çalıştırırken akünün tüm enerjisi, motoru çalıştırmak için kullanılmalıdır. Bu nedenle radyo, klima, far, silecek gibi aracın diğer elektronik fonksiyonlarını kapatarak akünün enerjisinin sadece motora gideceğinden emin olun.
- Şimdi arabayı çalıştırma zamanı. Kontağı çevirin, motorun yaklaşık 10 saniye marş yapmasına izin verin. Ancak motorun fazla ısınma yapmaması için daha fazla tutmayın. Eğer ilk denemede çalışmazsa biraz ara verin ve tekrar deneyin.
- Birkaç denemeye rağmen aracınız çalışmıyorsa aküyü çıkarın ve arabanın içinde ısıtın. Akünün soğukluğu azaldıktan sonra aküyü yerine koyup tekrar çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Arabanız hala çalışmadıysa motorun harekete geçmesini engelleyen sorunlar olabilir. Özellikle kış mevsiminde soğuma ve donmadan kaynaklı motor aksamındaki parçalarda farklı arızaların çıkması mümkün.
Soğuk Havalarda Araba Neden Çalışmaz?
Soğuk havalarda, özellikle derecelerin sıfırın altına düştüğü zamanlarda arabayı soğuktan korumak gereklidir. Çünkü aracın parçaları donabilir, soğuktan etkilendiği için motorun çalışması durabilir. Peki, motorun çalışmasını etkileyen sorun ne olabilir? Soğuk havalarda motorun çalışmasında en çok karşılaşılan sorunlar şunlardır:
Akünün Donması: Soğuk havalarda en sık karşılaşılan sorun araba akülerinin donmasıdır. Aracınızı çalıştırdığınızda ateşleme yerine bir uğultu sesi duyuluyorsa bunun sebebi soğuyan akünün yeterli gücü üretememesinden kaynaklıdır. Soğuk havalarda akünün içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyon yavaşlar. Bu durum, akünün soğumasına ve hatta donmasına neden olur.
Motor Yağının Kalınlaşması: Düşük sıcaklıktaki hava, motor yağının kalınlaşmasına sebep olur. Eğer yeni nesil ince bir motor yağı kullanmıyorsanız soğuk havalarda motor yağının kalınlaşmasından dolayı aracınız çalışmayabilir. Çünkü kalınlaşmış motor yağının motor bloğundan pompalanması için ekstra çaba gerekir. Bu durum da aküyü zorlar ve arabanın çalışmasını engeller.
Karbüratör ve Alternatör Arızası: Özellikle eski model araçlarda karbüratör, soğuk havalara karşı daha hassas olabilir. Düşük sıcaklıklardan dolayı karbüratörlerin üzerinde bulunan nozullar donabilir. Bu da karbüratörün ateşleme için gerekli işlevi yapamamasına neden olarak motorun çalışmasını engeller. Aynı şekilde alternatörlerde yaşanan bir arıza, akünün çalışmasını engellediği için arabanın çalışmasını sekteye uğratır. Aküde bir sorun olmadığından eminseniz alternatörlere bakmanızda yarar var.