Kıdem tazminatı alabilmek için; almaya hak kazanıyor; Çalışanın iş yerinde bir yıldan fazla çalışıyor olması ve  işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor.

Bunun yanı sıra; erkeklerde askerlik, kadınlarda ise evlilik nedeniyle işten ayrılması halinde ve çalışan emekliliğe hak kazanması halinde de kıdem tazminatı hakkı bulunuyor.

8 Eylül 1999 tarihinden  önce sigortalı olup işten ayrılırken kıdem tazminatı alıp alamayacaklarını merak edenler için cevap şöyle:  15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamlayanlar kıdem tazminatlarını alıp, işten ayrılabilirler.

8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler ise ilk sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında olanlar ya 25 yıl çalışıp, 4 bin 500 prim günü doldurduklarında kıdem tazminatı alabilecek ya da çalışma yılına bakılmaksızın 7 bin prim günü doldurduklarında işyerinden kıdem tazminatı alıp, işten ayrılabilecekler.

İlk sigortalı olduğu tarih Mayıs 2008 ve sonrası olanlar ise 5 bin 400 prim günü doldurduklarında kıdem tazminatına hak kazanırlar.

NASIL HESAPLANIYOR?

Bankaların kasko dayatması tepki topluyor Bankaların kasko dayatması tepki topluyor

Kıdem tazminatının hesaplanması her bir takvim yılı için 30 günlük brüt ücretin hesaplanması şeklinde gerçekleşecektir.

Bu hesaplamaya çalışanın ekstra aldığı bütün ücretler ve ücret ile ölçülebilen menfaatler de eklenir. İş sözleşmesinin feshi sırasında kıdem tazminatı hesaplanır. Sözleşmenin feshedildiği dönemdeki tavan fiyat baz alınarak hesaplama yapılır.

Ayrıca kıdem tazminatını çalışana peşin ödenme zorunluluğu vardır. Ancak çalışan kabul ederse bu durumda taksitli ödeme yapılabilir.

resmi

ASKERE GİDENE TAZMİNAT HAKKI

Çalışanlara askerlik görevi ile ilgili iki farklı hak tanınır. Çalışanlar askerlik hizmeti sonrası çalıştıkları işe geri dönebilecekleri gibi isterlerse tazminat hakları ile birlikte işten ayrılabilirler.

ASKERLİKTEN DOĞAN TAZMİNAT NEDİR

İşçi, askerden döndükten sonra 2 ay içerisinde eski işverenine başvuruda bulunarak yeniden işe alınmayı talep edebilir. İşveren, eski görevinde ya da benzer bir görevde boşluk olması durumunda işçiyi derhal işe almak zorundadır. Boş yer bulunmadığı takdirde, benzer görevde oluşan ilk boş pozisyonda önceliği bu işçiye vermelidir. Bu zorunluluğa aykırı davranan işverenin, işe almadığı eski işçisine 3 aylık ücreti tutarında bir tazminat ödemesi gerekiyor. Bu tazminat “Askerlikten Doğan Tazminat” olarak adlandırılır.

Kaynak: Haber Merkezi